'İnsanların ana dilleri de yok sayılamaz'

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, ATV'de yayınlanan Müge Anlı'nın programında yaşanan durum ile ilgili açıklamalarda bulundu.

'İnsanların ana dilleri de yok sayılamaz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ATV’de yayınlanan Müge Anlı ile Tatlı Sert programında, Zazaca konuşan bir kadını “anlaşılmayan bir dilde” konuştuğu gerekçesiyle yayından alan Müge Anlı’ya tepkiler devam ediyor. Twitter'da da olaya tepki olarak "Zazalardan Özür Dile" şeklinde bir etiket açıldı. Kullanıcılar, Müge Anlı'dan canlı yayındaki hadise nedeniyle özür dilemesi gerektiğini ifade etti.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Herkesin tarihi kökenlerinden, kültüründen,  doğum ve yaşam haklarından gelen bir hakkı olduğunu belirten Milletvekili Gürsel Erol, “Bu haklardan bir tanesi de doğal olarak ana dilleridir. İnsanlar dünyanın neresinde yaşarsa yaşasınlar tabi ki ana dillerinin olması gayet doğaldır. Devletin kullanılan bir resmi dili vardır.  Türkçedir o asla tartışılamaz ve yorumlanamaz. Ama insanların ana dilleri de yok sayılamaz. Günlük hayatta insanlar bu ana dilini rahatlıkla kullanabilirler. Hatta bununla ilgili de ülkemizde son zamanda önemli bir gelişme olmuştu. Sanıyorum bu unutuldu. Adliyelerde Türkçe bilmeyen Yerel ana dilleri tercüme etmek için Türkçe çevirim için resmi tercümanlar görevlendirildi. Yani bunu Türkiye’de böyle büyütmeyi,  dili yok saymayı doğru bulmam. Türkçe devletimizin resmi dilidir. Ama doğal olarak çeşitli etnik guruptaki vatandaşlarımızın yaşam haklarından kaynaklı ana dillerinin de varlığını inkar etmek doğru olmaz” dedi.