2016'da en yüksek elektrik tüketimi demokrasi nöbetlerinde gerçekleşti

Sivas'ta 2016 yılı rakamlarına göre geçen yıl bölgede en yüksek elektrik tüketimi 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlayan demokrasi nöbetleri ve tarımsal sulamadaki artış nedeniyle 19 Temmuz'da yaşandı. Yılın en düşük tüketimi ise Ramazan Bayramı'nın ikinci günü gerçekleşti.

2016'da en yüksek elektrik tüketimi demokrasi nöbetlerinde gerçekleşti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sivas’ta 2016 yılı rakamlarına göre geçen yıl bölgede en yüksek elektrik tüketimi 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlayan demokrasi nöbetleri ve tarımsal sulamadaki artış nedeniyle 19 Temmuz’da yaşandı. Yılın en düşük tüketimi ise Ramazan Bayramı’nın ikinci günü gerçekleşti.

Sivas, Tokat ve Yozgat’ta 920 bin aboneye elektrik dağıtım hizmet veren Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ), elektrik tüketiminde 2016 yılının ’en’lerini içeren bir çalışma hazırladı. ÇEDAŞ’ın verilerine göre 2016 yılında üç ilde toplam elektrik tüketimi 2015’e göre yüzde 3.61 artarak 2 milyar 297 milyon kilovatsaatten 2 milyar 380 milyon kilovatsaate çıktı. 2016 yılında tüketim rekoru 7 milyon 989 bin kilovaatsaat ile 19 Temmuz gününde kırılırken, en fazla elektrik tüketiminin bu tarihte gerçekleşmesinde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tüm Türkiye’de olduğu gibi Sivas, Tokat ve Yozgat’ta da tutulan demokrasi nöbetleri ve bu süreçte yaşanan hareketlilik etkili oldu. 19 Temmuz’da elektrik tüketiminin tavan yapmasını sağlayan bir diğer etken ise yaz aylarında tarımsal sulamalardaki artış oldu.

ÇEDAŞ’ın hizmet verdiği 52 bin kilometrekarelik bölgede en düşük tüketim ise Ramazan Bayramı’nın ikinci günü yaşandı. Bayram tatilinin 9 güne çıkması nedeniyle çok sayıda kişi şehir dışına çıkarken, sanayi ve ticarethanelerin de kapalı olması tüketimi düşürdü. Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde elektrik tüketimi 6 milyon 77 bin kilovaatsaat ile yılın en düşük rakamını gördü. Rekor kırılan 19 Temmuz tarihindeki tüketim ile kıyaslandığında 6 Temmuz Çarşamba günü tüketim zirveye göre yüzde 23.9 daha düşük bir seviyede gerçekleşti.

19 bin 632 yeni abone

Abonelerine kesintisiz ve kaliteli elektrik vermek üzere aralıksız çalışmalarını sürdüren ÇEDAŞ, 2016 yılında 19 bin 632 bin yeni aboneye daha hizmet vermeye başladı. Yeni abonelerin 8 bin 811’i Sivas, 6 bin 26’sı Tokat, 4 bin 795’i ise Yozgat’tan geldi.

Abonelerin tüketim alışkanlıkları ve yeni bağlantıların yapıldığı bölgeleri dikkatle takip ettiklerini dile getiren ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa,"Bu bilgiler bizim için çok değerli. Bu veriler sayesinde hangi aylarda tüketim artıyor, hangi bölgeler büyüyor takip edip iş planlarımızı ve yatırımlarımızı bunlara göre şekillendiriyoruz. 2016’yı 100 milyon liralık yatırımla tamamladık. Bu yıl ise bölgemize toplam 105 milyon lira daha yatırım yapacağız. Bu dönemde kırsalda bir yatırım atağı başlatıyoruz. 2017-2023 dönemi arasında Sivas, Tokat ve Yozgat’a toplam 780 milyon liralık yatırım yapmış olacağız. Müşteri memnuniyeti en yüksek, en az kesintinin olduğu bölge olarak bundan sonraki dönemde de öncülüğümüzü kurmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.