2020 yılında devreye giriyor! Faizsiz kredi müjdesi

Devlet, uzun bir zamandır üzerinde çalıştığı 'kentsel dönüşümde faizsiz kredi desteği'ni 2020 yılında devreye alıyor. ​Kamuda yapılacak olan tasarruflar da kentsel dönüşüme kaynak olacak.

2020 yılında devreye giriyor! Faizsiz kredi müjdesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm projelerinde kamu harcamalarının azaltılması için start verdi.

İlk etapta beş senede 1,5 milyon konutun dönüştürülmesi için eylem planı hazırlayan Bakanlık; üzerinde çalıştığı ‘kentsel dönüşümde faizsiz kredi desteği’ni önümüzdeki sene devreye alacak. 

Faizsiz kredi verilmesinin dışında, vatandaşın beklentilerini sağlayacak olan bir kentsel dönüşüm stratejisi de oluşturulmuş olacak.

Bu doğrultuda öneri kılavuzu ve sürdürülebilir bir model hazırlanacak ve yaşanan süreç içerisinde mekânsal, finansal ve toplumsal boyutlarıyla konu yeniden masaya yatırılarak; yeni yöntem, finansal model ve yaklaşımlar da belirlenebilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hâlihazırda riskli yapısını yenilemek isteyenlere kira yardımı, faiz desteği ve birtakım muafiyetler sağlamayı sürdürüyor.

GÜÇLENDİRME DESTEĞİ DE VAR

Bakanlık, binasını güçlendirmek isteyen vatandaşlara da kredi faiz desteği sunuyor.

Bu kapsamda 50 bin TL'ye kadar bankalardan alınacak kredilerin faizlerini devlet karşılıyor.

Desteğin 10 sene geri ödemesi olurken, aylık 600 TL civarında da taksit tutarı oluyor. Diğer bir yandan kentsel dönüşüme bir desteği de İller Bankası verecek.

İLBANK kanalıyla 4 milyar TL'lik bir kredi kaynağı belediyelere sunularak, bu süreç hızlandırılmış olacak. Bu arada kentsel dönüşümde belediyelerden iletilen riskli alan teklifleri de masaya yatırılacak. Belediyelere de yüzde 50’ye kadar kredi faiz desteği de sunulacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu durumu “Bir belediye gelsin ‘kentsel dönüşüm yapacağım yüzde 50 faiz desteği istiyorum’ desin, parası hazır” şeklinde özetledi. Bakanlığın yapmış olduğu çalışmalarla dönüştürülmesi gereken konut sayısı 6,7 milyonu bulurken, 20 sene içerisinde bu rakama ulaşılacak.

 

KAYNAK: TÜRKİYEGAZETESİ