Adıyaman büyük bir sempozyuma ev sahipliği yapacak

Adıyaman gerçekleştirilecek olan sempozyuma çeşitli ülkelerden 120 akademisyen katılırken, ülkelerdeki Suriyeli sığınmacıların durumu tartışılacak.

Adıyaman büyük bir sempozyuma ev sahipliği yapacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Adıyaman gerçekleştirilecek olan sempozyuma çeşitli ülkelerden 120 akademisyen katılırken, ülkelerdeki Suriyeli sığınmacıların durumu tartışılacak.

Yenilik Eğitim Kültür Derneği ile Adıyaman Üniversitesi 20-22 Ekim 2017 tarihlerinde II. Uluslararası Gerçek ve Umut Arasında Suriyeli Mülteciler Sempozyumu düzenlenecek.

II. Uluslararası Gerçek ve Umut Arasında Suriyeli Mülteciler Sempozyumunun bilim kurulunda 7 ülkeden 60 kişi bulunuyor. Sempozyuma dünyanın çeşitli ülkelerinden 120 akademisyenin katılması bekleniyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Suriye mültecilerin konuşulacağı sempozyumda Suriyeli çocuklar, kadınlar, eğitim, mültecilerin sosyal uyumu, mülteciler ve basın, mültecilerle ilgilenen kurum ve kuruluşlar, hukuk, sağlık ve ekonomik konuları ele alınacak.

Yenilik Eğitim Kültür Derneği Başkanı Amer Alnmr, Suriyeli mültecilerin eğitim, kültür, sağlık gibi sorunlarının çözümünde aktif rol almak istediklerini belirterek, “Sempozyumda alınan kararları yerine getirmek ve mültecilerin karşılaştıkları zorlukları takip ederek bu zorlukların giderilmesi için gerekli mercilere müracaat etmeyi hedefliyoruz. Mültecilerin kendi haklarını bilmelerini sağlamak için seminerler verip bu konuda karşılaşabilecekleri mağduriyetlerinin giderilmesi sağlamak ve yasal düzenlemelerin yapılmasını amaçlıyoruz. Müzakerelere Suriyeli Mültecilerin ülkelerine dönmeleri için uygulanabilir ve sürdürülebilir çözüm önerileri sunmak istiyoruz” dedi.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü ise açıklamasında, “Dünya gündemini meşgul eden en önemli sorunun çözümünde Türkiye ağır bir sorumluluk üstlenmiştir. Bu nedenle Türkiye’nin yüklendiği bu ağır misyondaki gücünü, rolünü ve yaşanan değişiklerin toplum hayatına yansıyan muhtelif yönlerini bilimsel veriler eşliğinde, akademik platformda aydınlatmak önemli bir durumdur. Akademik çalışmalar ışığında dile getirilecek çözüm önerileri, bu büyük göç dalgasının hayatımızda meydana getirdiği değişiklikleri tespit etme ve şekillendirme noktasında büyük önem taşımaktadır.

Çünkü Suriyeli mültecilerin artık Türkiye’yi bir yaşam alanı olarak görmeleri sağlık, eğitim, kültür uyumu, dil öğretimi, vatandaşlık hakkı gibi sorunların üzerinde ciddiyetle düşünmeyi ve bu sorunlara çözümler üretmeyi gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda Adıyaman Üniversitesi, ilkini 2016 yılında düzenlediği ‘Uluslararası Gerçek ile Umut Arasında Suriyeli Mülteciler Sempozyumu’nun ikincisini düzenleyerek, bilimsel anlamda hem Suriyelilerin Türkiye’ye sosyal, kültürel, siyasal, ekonomik uyumunu hem de Türk halkının Suriyeli mültecilere uyum sağlayarak yaşayabilmesi hususunda neler yapılabileceğini, neler yapılması gerektiğini akademik ortamda tartışmaya açmaktadır” dedi.