Akıllı ilaçlar meme kanseri tedavisinde başarı sağlıyor

Tıbbi Onkoloji Bölümü uzmanı Doç. Dr. M. Ali Kaplan, meme kanserinin tedavisinde uygulanan akıllı ilaçların, tedavide başarı sağladığını söyledi.

Akıllı ilaçlar meme kanseri tedavisinde başarı sağlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tıbbi Onkoloji Bölümü uzmanı Doç. Dr. M. Ali Kaplan, meme kanserinin tedavisinde uygulanan akıllı ilaçların, tedavide başarı sağladığını söyledi.

Doç. Dr. Kaplan, 15 yıl öncesine kadar meme kanserli hastalar için klasik kemoterapi ilaçları ve hormon tedavileri dışında seçenek bulunmadığını kaydetti. Günümüzde artık daha yeni ve etkin kemoterapi ilaçları, damardan ve ağızdan hap şeklinde alınabilen hedefe yönelik akıllı ilaçlar gibi birçok tedavi seçeneği ile meme kanserinde başarılı sonuçlar alındığını belirten Memorial Dicle Hastanesi Tıbbı Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Kaplan, “Cerrahi öncesi ve sonrasında ya da hastalığın ileri evre dönemlerinde uygulanabilen akıllı ilaçlar hastalar için umut olmaktadır. Meme kanserinin tüm türlerde olduğu gibi tek bir hastalıktan oluşmadığı gerçeği göz önüne alınarak, kişiye özel tedaviler gündeme gelmiştir. Her hastaya özel olarak belirlenen ve uygulanan tedavi seçenekleri, tedavi başarısı artırmakta ve hastanın yaşam konforunu olumsuz etkileyen yan etkileri minimum düzeye indirmektedir” dedi.

"Tümör hedefleniyor, sağlıklı hücreler korunuyor"

Kanser tedavisinde uygulanan klasik kemoterapilerin, sağlıklı hücre ile kanser hücresini birbirinden ayırma özelliğine sahip olmadığı için özellikle hızlı çoğalan hücrelere de zarar verebildiğine değinen Doç. Dr. Kaplan, “Kan hücreleri, ağız içerisindeki mukoza hücreleri, mide-bağırsak mukoza hücreleri ve saç hücreleri gibi hızlı bölünen bu sağlıklı hücreler, tedaviden en çok etkilenen yapılardır. Bu yan etkiler bazen çok ciddi düzeyde olabilir, hastanın yaşam kalitesini düşürebilir ve tedavi uyumunu bozabilir. Günümüzde hedefe yönelik, yani doğrudan kanserli hücreyi bulup etki eden akıllı moleküller sayesinde artık kemoterapinin oluşturduğu yan etkiler çok azalmakta hatta ortadan kalkmaktadır. Bu sayede hastanın sağlıklı hücrelerine zarar vermeden yalnızca kanserli hücrenin yok edilmesi mümkündür” diye konuştu.

Meme kanserinde akıllı ilaç dönemi

Doç. Dr. Kaplan, meme kanserinde akıllı ilaç döneminin başladığını kaydederek, şunları söyledi:

“Hemen hemen tüm kanser türlerine yönelik akıllı ilaçlar geliştirildiği gibi, meme kanserinde de birçok akıllı ilaç tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Meme kanseri için kullanıma giren ilk akıllı molekül hücre yüzeyinde bulunan, HER2 adı verilen büyüme sinyallerini algılayan reseptöre karşı geliştirilmiştir. HER2 hastaların yaklaşık yüzde 25’inde pozitif saptandığından bu ilaç yalnızca bu grup hastalarda kullanılır. Son yıllarda aynı reseptör üzerinden etki eden birçok farklı akıllı moleküller de geliştirilmiş ve ülkemizde kullanılmaya başlanmıştır.”

"Akıllı ilaçlar hormon tedavisi ile de kullanılabiliyor"

Östrojen ve progesteron hormon reseptörleri pozitif olan meme kanseri hastalarına yönelik geliştirilen akıllı ilaçların da kullanıldığına işaret eden Doç. Dr. Kaplan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Uzun süredir kullanılan hormonal tedavilere akıllı ilaçların eklenmesi sayesinde tedavi etkinliğinin büyük oranda arttığı gözlemlenmiştir. Bu akıllı ilaçlardan bazıları da ülkemizde kullanılabilmektedir. Ancak hücre büyümesi ve bölünmesinde etkili bir yolak olan, CDK ve PI3K yolaklarını bloke eden, hormonal tedavi ile birlikte kullanıldığında tedaviye önemli ölçüde katkı sağlayan yeni geliştirilmiş ilaçlar henüz ülkemizde uygulanmamaktadır.”