Baharla gelen lezzet: Kumi kebabı

Elazığ'ın Baskil ilçesindeki kırsal alanlarda doğal olarak yetişen 'kumi' olarak adlandırılan mantar, yapılan yemek çeşitlerinin yanında kebabıyla da eşsiz bir lezzet sunuyor.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Baharla gelen lezzet: Kumi kebabı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlçede nisan yağmurlarının ardından "kumi otu" adı verilen bir bitkinin bulunduğu yerlerde toprak altında "yumru" şeklinde büyüyen mantar, geliştikçe toprağı çatlatması veya üst kısmının toprak yüzeyine çıkmasıyla yerini belli ediyor.

Kumi sezonunda ellerinde çomaklar ile gruplar halinde mantar toplamaya çıkan yöre sakinleri, topladıkları mantarların bir kısmını evde tüketiyor, ihtiyaç fazlasını ise gelir amaçlı semt pazarlarında kilogramını 90-100 lira arasında değişen fiyatla satıyor.

İlçeye bağlı Harabakayış köyü sakinlerinden Zihni Şen, yağışların bol olduğu yıllarda nisan ayıyla birlikte görülmeye başlayan kumi mantarının lezzetinden dolayı baharda sofralarının vazgeçilmez lezzeti olduğunu belirtti.

Her yıl kumi sezonunun gelmesini dört gözle beklediklerini ifade eden Şen, "Kumi mantarı özellikle Elazığ'ın Baskil yöresinde, Malatya'nın da bazı bölgelerinde yetişen bir mantar türüdür. Toprağı kabartarak kendini gösteriyor, bu şekilde yerini tespit ederek çomaklarla topluyoruz. Ancak bu mantarı bilmeyenlerin toplamaması gerekiyor." dedi.

Şen, mantarı kimi köylülerin toplayıp pazarlarda sattığını kimilerinin ise lezzetinden dolayı satmak yerine evde tükettiklerini ya da eş dost akrabaya gönderdiklerini dile getirdi.

Şen, şöyle devam etti:

"Bunun yemek çeşitleri yağda yumurta ile kızartılıyor, içli köftesi, türlüsü, kümbesi, mantarlı pilavı yapılabiliyor, çok lezzetli ve değerli bir mantar türüdür."

Köy sakinlerinden Mustafa Şen ise sezonunda tadına bakabilmek için ellerinde çomaklar ile dağ bayır gezerek mantar aradıklarını aktararak, "Her zaman nisan aylarında gider dağda toplar getiririz. Kebabı ya bıçakla ince ince dilimleyip ızgara da ya da kuşbaşı doğrayıp şişe geçiriyoruz. Daha sonra tuzlayıp sobanın veya bir mangalın üzerinde kebap yapıyoruz." ifadelerini kullandı.