Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Malatya'da STK'larla buluştu

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Malatya'da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluşarak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Malatya'da STK'larla buluştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Malatya’da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluşarak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattı.

Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 1982 ve 1961 anayasalarının çatışmalar üzerine kurulduğunu ifade ederek, ‘Bu anayasa değişikliğinin arkasındaki temel neden, artık darbeler olmasın artık kurumlar arasındaki çatışma olmasın, milletin oylarıyla seçilen hükümetleri birtakım ‘Ali Cengiz’ oyunlarıyla iş başından uzaklaştıran olağanüstü dönemler olmasın diyedir. Yani, çatışmacı, vesayetçi sistemi ortadan kaldırmak için bunu yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Mevcut parlamenter sistemin çift başlılığa neden olduğunu ve bu durumunda ortadan kaldırılması adına bu anayasa değişikliğini halkın oyuna sunduklarını ifade eden Kurtulmuş, mevcut sistemin siyasi istikrarsızlıklara ve ekonomik krizlere de neden olduğunu dile getirdi. Yapılacak anayasa değişikliği ile ekonomik ve siyasi istikrarsızlığa son verileceğini ifade eden Kurtulmuş, Avrupa’nın son dönemdeki yaklaşımlarına değindi.

İsviçre’deki bir gazetenin manşetten Türkçe olarak, ‘Erdoğan’ın diktatörlüğüne son vermek için hayır’ yazdığını anımsatan Kurtulmuş, “Bu gidişle tüm dünyaya Türkçeyi de öğreteceğiz inşallah” dedi.

Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adama sormazlar mı, siz niye Türkiye’deki referanduma karışıyorsunuz? ’Evet’ çıksa sana ne, ’hayır’ çıksa sana ne? Etekleri tutuşmuş demek ki. ’Evet çok yüksek çıkıyor, aman hemen biz de hayır kampanyasına destek verelim’ diyorlar. Hoş geldiniz. O zaman biraz gelin sokaklarda da dolaşın o gazetelerinizle millet de size cevabını versin.

Bu, aslında Türkiye’de niçin anayasa referandumuna ’evet’ denmesinin, niçin güçlü ve büyük Türkiye’nin önünün açılması gerektiğinin en güzel izahlarından birisidir. Onlar artık sabredemiyorlar, güçlü ve büyük bir Türkiye görmek istemedikleri için, Ortadoğu ve dünyada oynanan oyunları bozacak büyük bir Türkiye görmek istemedikleri için, Türkiye’nin hızlı bir karar alan yönetime sahip olmasını istemiyorlar. İstiyorlar ki Türkiye, kısa süreli ve istikrarsız hükümetleriyle kendi içinde debelenip dursun, istiyorlar ki Türkiye’de darbe her zaman demokrasiye karşı bir tehdit olarak dursun.”

Bu nedenle 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan referandumun önemli olduğunu dile getiren Kurtulmuş, büyük Türkiye tüm vatandaşların ‘evet’ diyeceğine inandığını ifade etti.