Başkan Güven: 'Ecdadımızın 750 yıllık ince zevkini burada yaşatacağız'

Kahramanmaraş Afşin İlçe Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, 'Tarihi Ömer Ağa Konağı'nın restorasyon çalışmalarının tamamlandığını belirterek, 750 yıllık tarihi konağı genç nesillere tanıtmak istediklerini söyledi.

Başkan Güven: 'Ecdadımızın 750 yıllık ince zevkini burada yaşatacağız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş Afşin İlçe Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, ‘Tarihi Ömer Ağa Konağı’nın restorasyon çalışmalarının tamamlandığını belirterek, 750 yıllık tarihi konağı genç nesillere tanıtmak istediklerini söyledi.

Yaklaşık 750 yıl önce yapılan tarihi Ömer Ağa Konağı restorasyon çalışması sonrası tekrar kapılarını açtı. Tarihi konağın içinde yer alan tüm eşyaların ilçe halkı tarafından bağışlandığını kaydeden Başkan Güven, Afşin ilçesinin kültürel zenginlikleri tek tek ortaya çıkaracaklarını söyledi.

Tarihi alanlarda yapılan iyileştirme projeleri sayesinde tarihi yeniden canlandırdıklarını belirten Güven, “Bazı kaynaklara göre Ömer Ağa, sanat tarihçileri tarafından 750 yıllık bir konak olduğu söyleniyor. Ecdadın ince zevkini yansıtan süslemeler kullanılmış. Bizlere şimdiye kadar unutturulmaya çalışıldı ve ecdadımızdan utandırılmaya çalışıldık. Ecdadımızın 750 yıllık ince zevkini burada hemşerilerimize sunmaktan onur duyuyoruz. Buraya devraldığımızda çökmüş bir vaziyetteydi. Hemen harekete geçtik ve yaklaşık bir buçuk yıllık restorasyon süreci sürdü. Hemen akabinde de restorasyon çalışmalarına başlanıldı. Son aşamaya geldik ve şuanda teftişini yapıyoruz. Afşin evi ve müzesi olarak kullanılacak, Afşin’in eski yaşanmışlıklarını burada hemşerilerimiz görme imkanı bulacak. Ecdatlarımız ile ne kadar gurur duymamız gerektiğini, ne kadar gurur duyduğumuzu burada insanlarımız gelip görecekler. Tarihine sahip çıkmayan milletin geleceği olması mümkün değil. Tarihinden ders almayan milletlerin geleceğinden ders alması mümkün değil. Buranın restorasyonu bittiğinde insanlarımız çok mutlu oldu ve geçmişte dedelerinden ne varsa bize bağışladılar. Burada gördüğünüz eskiye ait sergilerin ve eserlerin, yüzde 98’i vatandaşlarımız tarafından bağışlandı ve devamda ediyor" dedi.

Burada eski Afşin yaşantısını ifade eden eşyaların sergileneceğini belirten Güven, "Dedelerimizin nasıl yaşadığını genç nesle göstereceğiz. Aşık Mahsuni Şerif ve Hayati Vasfi Taşyürek, Afşin’den yetişip tüm ülkeye kazanılmış değerlerimiz. Burayı genç nesillerimize tanıtılması ve gösterilmesini istiyoruz. Burada böyle bir canlandırma yaptık umarım hoş olmuştur” diye konuştu.