Başkan Polat geleceğin bilim adamlarını ağırladı

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, TUBİTAK tarafından düzenlenen 48.Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasında kimya ve biyoloji alanında dereceye girerek ABD'nin Pittsburgh şehrinde düzenlenecek Uluslararası Proje Yarışmasına davet edilen Muhammed Melih Doğan ile Zeynep Çoşkun'u makamında ağırladı.

Başkan Polat geleceğin bilim adamlarını ağırladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, TUBİTAK tarafından düzenlenen “48.Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri” Final Yarışmasında kimya ve biyoloji alanında dereceye girerek ABD’nin Pittsburgh şehrinde düzenlenecek Uluslararası Proje Yarışmasına davet edilen Muhammed Melih Doğan ile Zeynep Çoşkun’u makamında ağırladı.

Malatya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ümit Aslan, Biyoloji Öğretmeni Güler Karaaslan ve Kimya Öğretmeni Savaş Zafer Güler’in de yer aldığı ziyarette bir konuşma yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Büyük bir başarının altına imza atarak hepimizi gururlandıran öğrencilerimize Amerika’daki yarışmalarda başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

TUBİTAK’ın düzenlediği yarışmada Türkiye çapında dereceye giren öğrencilerle gurur duyduklarını ifade eden Başkan Polat, “Malatya Bilim ve Sanat Merkezi İdarecilerimizi, öğretmenlerimiz ve öğrenci kardeşlerimizi bu başarıdan dolayı tebrik ediyor ve kutluyorum. Geçen yıl düzenlenen yarışmada bir öğrencimizin kimya dalında birinci diğer iki öğrencimizin de biyoloji dalında ikinci olması hepimizi gururlandırmıştır, öğrencilerimizle ne kadar gurur duysak azdır. Öğrencilerimizin 13-18 Mayıs 2018 tarihinde ABD‘nin Pittsburgh şehrinde Uluslararası Proje Yarışmasına katılacak olması da bizleri ayrıca sevindirmiştir. Türkiye’den sekiz, dünyanın farklı ülkelerinden gelecek çok sayıda projenin yer alacağı yarışmada öğrencilerimiz tarafından hazırlanan projelerin dereceye girmesini ve ödül almasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Gençlerin eğitim hayatlarına katkı sağlamanın öncelikli görevleri olduğunu anımsatan Başkan Polat, “Gençlerimizi bilimsel çalışmaların içerisinde dahil etmek, farklı keşifler ve buluşlar yapmalarına imkan tanımak adına elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Gençlerimize güvenmeliyiz, onların önünü açmalı ve destek olmalıyız. İşte verilen desteklerin karşılığında üç öğrencimiz ilk ikiye girdi ve Amerika’da uluslar arası yarışmada Türkiye ve Malatya’yı temsil edecekler. Yeter ki gençlerimize inanalım ve onları destekleyelim. Devletimiz ve Hükümetimiz bilimsel çalışmalara ciddi ödenek ayırıyor, öğrencilerimizin sunulan bu fırsatları takip etmeleri ve faydalanmaları gerekiyor. Yeşilyurt Belediyesi olarak ta yanınızdayız ve her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Kimya dalında hazırladığı proje ile Türkiye birincisi olan Muhammed Melih Doğan ise, “Projem boya ile aktif hale gelebilen ve duyarlaşan yeni nesil güneş panelleriyle ilgiliydi. Panellerde kullanılan boyalar oldukça pahalı, bende bunu daha ucuz hale getirmek adına kültürümüzde bulunan bazı boyaları kullandım ve bireysel kullanımı artırmak adına daha ucuz hale getirdim. Amerika’dan en iyi dereceyle döneceğime inanıyorum“ şeklinde konuştu.

Biyoloji dalında hazırladıkları projeyle Türkiye ikincisi olduklarını ifade eden Zeynep Çoşkun da, “Projemiz, deterjanların içerdiği fosfat ve petrol türevi maddelerin farklı ekosistemden canlılar üzerine zararlı ve öldürücü etkilerinin içeren veya içermeyen deterjanlarda deneylerle kıyaslanmasıdır. Bizde projemizde bunu kıyasladık ve bu maddelerin canlılar üzerinde zararları olduğunu bilimsel anlamda tespit ettik. Ülkemizde de bu ürünleri içermeyen organik deterjanlar var, bu ürünlerin kullanılmasını yaygınlaştırmak hem sağlığımız hem de ülkemizin ekonomik yapısı açısından yararlı olacağını düşünüyorum. Türkiye ve Malatya’yı Amerika’da en iyi şekilde temsil edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Öğrencileriyle gurur duyduklarını ifade eden Biyoloji Öğretmeni Güler Karaaslan ise, “Öğrencilerimizin bilimsel düşünmelerini, yeni fikirler üretmelerini ve ülkemiz adına yararlı işler ortaya çıkartmalarını hedefliyoruz. Öğrencilerimizin Amerika’dan güzel başarılarla döneceklerine inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Amerika’daki Bilimsel Yarışmanın bilim dünyası tarafından yakından takip edileceğini ifade eden Kimya Öğretmeni Savaş Zafer Güler de “Intel ISEF uluslar arası bilim yarışması dünyadaki liseler arasında ki yarışmaların nobeli olarak nitelendirilen, en üst düzey yarışmadır. Öğrencilerimiz eğer burada dereceye girerlerse dünya ve Türkiye’de istedikleri üniversitede öğretim hayatlarına devam edebilecekler. Bu denli önemli bir yarışmada Türkiye’yi temsil edecek olmanın onurunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Öğrencileri bilimsel yarışmalara en iyi şekilde hazırlayan öğretmenleri tebrik eden Malatya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ümit Aslan, Amerika’daki yarışmalarda Türkiye’yi temsil edecek olan öğrencilere başarı dileklerini sundu. Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, geleceğin bilim adamı iki başarılı öğrenciye günün anısına çeşitli hediyeler takdim etti.

TUBİTAK tarafından düzenlenen “48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri’ Final Yarışmasında, Kimya alanında Muhammed Melih Doğan tarafından hazırlanıp, danışmanlığını Kimya Öğretmeni Savaş Zafer Güler’in yaptığı “DSSC Panellerinde, İndiyum Kalay Oksit ile Flor Kalay Oksit Kaplamaların Karşılaştırılması ve Farklı Organik Boyalarla Verim Artırımı” konulu proje Türkiye birincisi olurken, Biyoloji alanında Ali Umut Güler ile Zeynep Coşkun tarafından hazırlanıp, danışmanlığını Biyoloji Öğretmeni Güler Karaaslan’ın yaptığı “Fosfat ve Petrol Türevi Maddeler İçeren ve İçermeyen Temizleme Ürünlerinin Sucul ve Karasal Ekosistemdeki Canlılar Üzerindeki Toksititesi ve Letalitesinin Karşılaştırılması” konulu proje ise Türkiye ikincisi olmuştu.