Baskil'de bulunan bin yıllık tarihi mezarlık tehlike altında

Elazığ'ın Baskil ilçesine bağlı Bilaluşağı Köyünde yer alan tarihi mezarlık bakımsızlıktan ve ilgisizlikten dolayı yok olma tehlikesi yaşıyor.

Baskil'de bulunan bin yıllık tarihi mezarlık tehlike altında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ il merkezine 78  km uzaklıkta bulunan tarihi mezarlıkta birçok alimin, ilim erbabının bulunduğu mezarlıkta Türk İslam ve Orta Asya Türklerinin simge ve motiflerinin de bulunduğu mezarlarda Hz. Süleyman mühürlü, kartal başlı, saç örgülü mezar taşları yoğun bir biçimde bulunuyor.

Yukarı Fırat Kültür Sanat ve Kalkınma Derneği Başkanı Aygün Çam, şunları söyledi:

“Baskil ilçesi Bilaluşağı köyü Fırat sahilinde bulunan bu tarihi mezarlık gerçekten bizleri çok şaşırttı. Motifsel anlamda eşine az rastlanabilecek türde olan mezar taşları, bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Mezarlığın büyük bir kısmı Fırat nehri sularının içinde diğer geri kalan kısmı ise tamamen dağılmış ve otların arasında kaybolmak üzere. Bu ilgisizlik ve bakımsızlık geçmişimize verdiğimiz değer açısından bizleri ziyadesiyle üzmüştür. Umarım bundan sonraki süreçte İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve konuyla ilgili olarak diğer yetkililer, bu tarihi alanın restore edilebilmesi için gerekli çaba ve gayreti göstereceklerdir. Mezar taşlarının koruma altına alınması sivil toplum kuruluşumuzun en büyük temennisidir. Acil olarak, şehrin tüm yöneticilerinden ve kurumlarından gerekli desteği bekliyoruz”