Çocuklarla para mevzuları konuşulmalı mı ?

Çocuklarla para hakkında konuşmanın genellikle anne-babaların zorlandığı bir konu olduğunu belirten Uzman Psikolog Merve Demir, çocuklarla para mevzusu konuşulurken dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Çocuklarla para mevzuları konuşulmalı mı ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çocuklarla para hakkında konuşmanın genellikle anne-babaların zorlandığı bir konu olduğunu belirten Uzman Psikolog Merve Demir, çocuklarla para mevzusu konuşulurken dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, "Çocuklarla para hakkında konuşmak, genellikle anne-babaların zorlandığı bir konudur. Ancak, çocuğa paranın çalışılarak kazanılan bir şey olduğunu ve sınırsız olmadığını öğretmek önemlidir. Çocukların istedikleri her şeyi anında almak, onları mutlu etmez. Çocukların istedikleri her şeyi anında almak, onları mutlu etmez. Aksine, bu onları doyumsuz ve mutsuz yapar. Çocuğa her şeye sahip olamayacağını ve bazı şeyler için beklemek gerektiğini öğretmek önemlidir. Ayrıca satın almayı istediği şeyin neden o anda alınamayacağı da çocuğa dürüstçe açıklanmalıdır" dedi.

İstediği pahalı bir oyuncak ya da bilgisayar gibi bir teknolojik alet için çocuğun para biriktirmesini sağlanabileceğini ifade eden Demir, "Böylece sabretmeyi ve sorumluluk almayı öğrenir. Üstelik o nesneyi elde ettiğinde daha mutlu olur ve bunu başardığı için kendisi ile gurur duyar. Çocuğa yaşına uygun olmak şartıyla düzenli harçlık vermek, gelişimi için önemlidir. Bu sayede paranın her şeyi almaya yetmediğini ve bitebildiğini görmüş olur. Ayrıca parasını nasıl kullanacağını da deneyerek öğrenir. Harçlığını harcama ve biriktirme konusunda kontrol sahibi olması özgüvenini de arttırır" diye konuştu.

"Çocuğa para ile ilgili doğru örnek olun"

Çocukların anne babalarından gördüklerini yaptıklarını kaydeden Demir, "Bu sebeple sizin parayı nasıl harcadığınız ve para ile ilgili konuşmalarınız çocuğunuz için önemlidir. Para konusunda kontrollü davranarak; yani hem gereksiz harcamalar yapmayarak hem de aşırı tutumlu davranışlarda bulunmayarak ona örnek olabilirsiniz. Çocuğun ailenin para durumları ile ilgili her detayı bilmesine gerek yoktur. Ancak yeni alınan bir mülk ya da terfi gibi gelişmelerden haberdar olması gerekir. Aynı şekilde, kredi ödemesi ya da işten çıkarılma gibi bir durum sebebiyle aile bütçesinde kısıtlamalar yapılması gerekiyorsa, bunu çocuğa, onu kaygılandırmadan basitçe anlatmakta fayda vardır. Böylece çocuk bazı taleplerinin neden karşılanmadığını daha kolay anlayabilir. Çocuğa maddi sıkıntı ile ilgili açıklama yapılırken, bu kısıtlamaların geçici olduğunun da altı çizilmelidir" açıklamalarında bulundu.

Uzman Psikolog Merve Demir, "Boşanma durumlarındaki mal paylaşımları, maddi anlaşmazlıklar, nafaka gibi konular asla çocuğun yanında konuşulmamalıdır. Boşanma sürecinde bu gibi konularda tartışmalar olması olasıdır. Ancak çocuğun anne ve babası arasındaki para konusundaki anlaşmazlıklara şahit olması onu olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle çocukları bu tartışmalardan uzak tutmak önemlidir" şeklinde konuştu.