Dengbejlik kültürü yeniden canlanıyor

Unutulmaya yüz tutmuş dengbejlik kültürü köylerde yeniden hayat buluyor. Kayapınar Belediyesi'nin Bir köy bir tebessüm projesi kapsamında yıllar sonra Kaldırım köyünde dengbej divanı kuruldu.

Dengbejlik kültürü yeniden canlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Unutulmaya yüz tutmuş dengbejlik kültürü köylerde yeniden hayat buluyor. Kayapınar Belediyesi’nin “Bir köy bir tebessüm” projesi kapsamında yıllar sonra Kaldırım köyünde dengbej divanı kuruldu.

Diyarbakır’da ve bölge illerinde sözlü kültürün en önemli parçalarından biri olan dengbejlik geleneği yeniden hayat buluyor. Kayapınar Belediyesi tarafından dengbejlik kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla “Bir köy bin tebessüm” projesi hazırlandı. Proje çerçevesinde ilçeye bağlı Kaldırım köyünde dengbej divanı kuruldu. Divanda, farklı köylerden gelen dengbejler, kaval ve erbane eşliğinde klamlar seslendirdi. Köy sakinleri kimi zaman dengbejlerin klamlarına alkış tuttu kimi zaman ise halay çekti.

Renkli görüntülere sahne olan dengbej divanına ilişkin konuşan Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mustafa Kılıç, vatandaşlarla birlikte bir süre dengbejleri dinledi. İlçeye bağlı köylerde etkinliklerin devam edeceğini ifade eden Kılıç, “Diyarbakır’a geldiğimde dengbej kültürünü duymuştum zaten. Ben halk ozanlarına, halk edebiyatına hayranım. Onlarla ilgili çalışmalarım, kendi şiirlerim de var. Dolayısıyla bu kültürü yaşatmaya karar verdik. Köylerde de kaybolmaya yüz tutmuştu. Yüzyıllardır süren bir geleneğin Diyarbakır’da böyle yok olması hoş bir şey değil tabi ki. Kültü Müdürlüğümüzün bir çalışması vardı. Dengbejlik yapan arkadaşlarımızla bir araya gelip ‘bizim bünyemizde köylerde tekrar bu geleneği canlandıralım’ dedik. Muhtarlarımızla konuştuk onların hoşuna gitti, vatandaşların da hoşuna gitti. Böyle bir geleneği tekrar başlattık. Köy köy geziyoruz. Akşamları evlerde bir araya geliyorlar. Gündüzleri genelde böyle vatandaşlarımızla bir araya geliyorlar. Güzel bir kültür yaşayacak, devam edecek. Biz Diyarbakır kültürünü seviyoruz. Onunla ilgili de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Her türlü desteği belediye olarak veriyoruz. Bu kültürün tekrar hayata geçmesi, canlanması için çalışmalar yapıyoruz. İşte örnekleri de burada. İnşallah bundan sonra da devam edecek” dedi.

Kültürü yaşartmaya gayret ettiklerini kaydeden Kılıç, “Bir araya geliyoruz. Tekrardan kardeşlik duyguları canlanıyor ve kültürlerini yaşıyorlar. Çocuklarına aktaracaklar belki. Çocukların içerisinden de bu kültüre hayranlık duyacaklar olacaktır. Dengbejlik geleneğini sürdüren çocuklar olacak. Bununla ilgili gerekirse eğitim çalışmaları başlatacağız. Kültürümüzü yeniden ayağa kaldıracağız inşallah” diye konuştu.