Diyarbakır Müftülüğü bağımlılıkla mücadele çalıştayı gerçekleştirdi

Diyarbakır Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü tarafından 'Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı' düzenlendi.

Diyarbakır Müftülüğü bağımlılıkla mücadele çalıştayı gerçekleştirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diyarbakır Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü tarafından ‘Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı’ düzenlendi.

Bağımlılıkla mücadele çalışması konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde kurulan Bağımlılıkla Mücadele Dairesine bağlı olan Diyarbakır İl Müftülüğü Bağımlılıklarla Mücadele İl koordinatörlüğü tarafından düzenlenen çalıştay Büyükşehir Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi. Çalıştaya, kurum temsilcileri, uzmanlar ve Diyanet Gençlik ve Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörleri katıldı.

Sonuç bildirgesi hazırlanacak

Bağımlılıkla mücadele konularını ele alındığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Müftü Vekili Abdullah Işık, bu çalışmaların bundan sonra da aktif bir şekilde devam edeceğini, çalıştay sonucunda bir sonuç bildirgesi hazırlanarak kamuoyuyla ile paylaşılacağını söyledi. Işık, bağımlılıkla mücadele noktasında çok ciddi manada hizmetler yapıldığını, müftülüğün de bu anlamda bir yıla yakındır sahada birebir çalışmalar yürüttüğünü ve bu çalışmaların bundan sonrada devam edeceğini söyledi.

“Nüfusun yarısı tütün kullanıyor”

İl Müftülüğü Bağımlılıklarla Mücadele Koordinatörü Yahya Öger ise Türkiye’ye ve Diyarbakır’da bağımlılık durum değerlendirmesini yaptıktan sonra gençler arasında sigara bağımlılığının arttığını, sigara bağımlılığının madde bağımlılığını tetiklediğini söyledi. Türkiye’de madde kullanım oranının Avrupa ülkelerinin kullanım oranın çok altında olduğunu ancak nüfusun yüzde ikisinin maalesef madde kullandığını belirten Öger, “Nüfusun yarısına yakını tütün kullanıyor. Özellikle toplumda idol olan ebeveynlerin sigara kullanımı noktasında çocuklara yanlış örnek teşkil ediyor ve yine bazı kamu görevlilerinin sigara kullanımı noktasında sigara ile mücadelede olumsuz örnek teşkil ediyor. Bağımlılıkla mücadele Diyarbakır İl Müftülüğü koordinatörü olarak bu programdan sonra ilçelerdeki arkadaşlarımız ile aktif olarak sahada olacağız” diye konuştu.

Doğru iletişim kurulması

Aile içi iletişim ve bağımlı biriyle iletişim kurma konusunda konuşan Uzman Psikolog Sadik Sun, incitici veya ötekileştirici bir dil kullanılmamasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Sun, “Aile içi iletişim ve bağımlı biriyle iletişim kurma, yanlış iletişim hem boşanmalara sebebiyet veriyor hem de ciddi manada gençlerin madde kullanımına itilmesine sebep oluyor. Kullanılan dilin incitici olması, ötekileştirici ve empatiden uzak bir dilin kullanılması gençler arasında ‘Ebeveynler bizi anlamıyor, bizi dinlemiyor bizi insan yerine koymuyor’ izlenimi yaratıyor” ifadelerini kullandı.

“3 ayda 600 bağımlı genç tespit edildi”

Büyükşehir Belediyesi adına çalıştaya katılan Uğur Alakuştekin, saha çalışması ve diğer çalışmalarını anlattı. 3 ay içerisinde yaklaşık 600’e yakın bağımlı genci tespit ettiklerini ve mobil ekiple bu gençleri evlerinde ziyaret ederek tedaviye ikna etmeye çalıştıklarını söyleyen Alakuştekin, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu 2015 yılındaki saha çalışmasından 14 bine yakın bir madde kullanıcısı insanın olduğunu Diyarbakır ve genelinde madde kullanımı yaşının 14- 25 yaş aralarında olduğunu söyleyebiliyoruz. Büyükşehir Belediyesinin bu anlamdaki çalışmalarının hızlı bir şekilde devam edecektir. Saha çalışmaları ile beraber birebir bağımlı birey ve aileler ile görüşmeler yapacağız” dedi.