Doç. Dr. Ümit Yolcu: 'Ağız sağlığı için diş bakımına dikkat edilmeli'

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ümit Yolcu, diş bakımının önemine dikkat çekerek, Yaşam boyu ağız sağlığı için diş bakımına dikkat edilmeli dedi.

Doç. Dr. Ümit Yolcu: 'Ağız sağlığı için diş bakımına dikkat edilmeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ümit Yolcu, diş bakımının önemine dikkat çekerek, “Yaşam boyu ağız sağlığı için diş bakımına dikkat edilmeli” dedi.

Ağız sağlığının önemi hakkında açıklamalarda bulunan Yolcu, “Sadece diş fırçalamak ağız bakımının önemli bir dilimini kapsasa da fırçalamak yeterli olmayabilir. Buna ek olarak özellikle diş fırçalama sırasında dili de fırçalamak gerekir ve bir takım ek ağız bakım ürünleri, diş ipini, ağız bakım çalkalama suyunu, gargaralarını kullanmak ve dili fırçalamak diş fırçalamaya ek olarak yapılabilecek uygulamalardan birkaçını oluşturur. Günde iki defa yapılan etkili bir fırçalama, kurallarına uyarak yapılan uygun fırçalamanın ağız diş bakımı için yeterli olacağını düşünmekteyim. Özellikle yediğimiz içtiğimiz bazı yiyecek ve içeceklere dikkat etmemiz gerekiyor. Bunların başında özellikle yoğun bir şekilde çay ve kahve tüketimi başta dişlerin sararması olmak üzere bir takım sıkıntılara yol açabilir. Ağız bakım gargaraları ek olarak yapılabilir” dedi.

Diş fırçalarının da ağız temizliğinde önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yolcu, “Fırçanın yapısı, kıllarının yapısı, kıl sayısı, kıl demetlerinin sayısı ve kılların diş fırçasına ser, orta ve yumuşak şekilde olması ağız sağlığı bakımından önemlidir. Bu konuda sizi yönlendirecek olanlar hekimleriniz olacaktır. Diş etlerinin yapısına göre fırça seçimine önem vermeliyiz. Bazen çok sert fırçalar kullanıldığında hasta farkında olmayarak çok sert fırçalıyor ve bunlar diş eti çekilmesine, diş köklerindeki dişin sert dokularının aşınmasına bile neden olabilmektedir. Bu yüzden sizin ağız diş sağlığı durumuna bakarak hekiminizin size uygun fırçayı tavsiye etmesi yerinde olacaktır” şeklinde konuştu.

Diş eti kanamalarının diş eti hastalıklarının bir ön habercisi olduğunu kaydeden Yolcu, “Sağlıklı diş eti hiçbir zaman fırçalama ile kanamayacaktır. Bazen halkımız bu konuda yanılgıya düşmekte, ‘Diş etlerim kanıyor’ diye fırçalamayı kanama olmaması için yapmamaktadır. Bunun tam tersi doğru olandır, yani diş etleriniz kanıyorsa fırçalama yapmaya devam edilmelidir. Dişler fırçalandıkça kanamanın azaldığını ve diş etinin sağlığına kavuştuğunu görebilirsiniz” diye konuştu.

Bazı dişlerin sarı olmasının ağız hastalıklarının habercisi olmadığını da söyleyen Yolcu, “Dişlerin rengi doğuştan gelen, genden de bize aktarılan bir durumdur. Her kişiye göre dişlerin orijinal renkleri değişebilmektedir. Dişlerin sararması hastalık belirtisinden ziyade ağız diş bakımının yeterince yapılmadığı o kişinin yoğun bir şekilde kahve, sigara gibi içeceklerini fazlaca tükettiğinin bir göstergesi olabilir. Sadece dişin renginin tonajına göre herhangi bir hastalığa işaret ettiğini söylemek çok doğru olmayacaktır” dedi.

Yolcu, son olarak ağız bakımı konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Hastalarımıza, günde iki kez dişlerini fırçalamalarını, bunu da doğru yapmalarını yani etkin bir şekilde fırçalama yapmalarını önermekteyiz. Özellikle macunu çok fazla kullanmamalarını en fazla nohut büyüklüğünde fırçaya sürdükten sonra en az iki dakika fırçalama işlemine devam edilmesi gerekir. Altı ayda veya sene de bir defa rutin diş hekimi kontrollerini de hasta aksatmadan yaptırırsa bir yaşam boyu ağız, diş sağlığı bakımından sorunlarının minimum düzeyde olacağını düşünmekteyim” diye konuştu.