Doğa dostu muhtar kuluçka makinesinde keklik yetiştiriyor

Adıyaman'da doğa dostu bir muhtar, kuluçka makinesinde yetiştirdiği keklikleri doğaya salıyor.

Doğa dostu muhtar kuluçka makinesinde keklik yetiştiriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Adıyaman’da doğa dostu bir muhtar, kuluçka makinesinde yetiştirdiği keklikleri doğaya salıyor.

Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Beşyol Köyü Muhtarı Hasan Günaydın, Balka mezrasındaki evinde yetiştirdiği keklikleri doğaya salıyor. Geçen yıl arazilerin bulunduğu bölgede av yapılmasını yasaklayan muhtar 60 adet kekliği doğaya saldı. Keklik bırakılan bölgelerde kımıl olmadığı için ilaç atılmadı. Muhtar Hasan Günaydın, bu yıl ise yaklaşık 150 kekliği doğaya salmaya hazırlanıyor.

Keklik ile birlikte kımıl zararlılarının ürünlere zarar vermediğin gören Hasan Günaydın, keklik üretmek için kuluçka makinesi aldı. Antalya’dan kuluçka makinesi ve keklik alan Hasan Günaydın, seri üretime geçti. Kekliklerin yumurtalarını kuluçka makinesine yerleştiren ve yumurtalardan çıkan yavru kekliklerin makinenin içerisinde büyümesini sağlayan Hasan Günaydın, daha sonra bu keklikleri doğaya salıyor. Kuluçkada 24 gün kalan yumurtalardan çıkan keklik yavruları 2 ay kadar beslendikten sonra doğaya salınıyor.

Doğanın en büyük dostunun keklik olduğunu vurgulayan ve keklik avcılarını avlanmamaları konusunda uyaran Hasan Günaydın, “Kımıl toplamak için çiftçinin en güzel dostu kekliktir. Ben kendim keklik avına gitmiyorum. Gecen sene de 40-50 tane keklik besledim. Kuluçka makinesine yumurta bıraktım. Kekliklerimiz yumurtadan çıktı ve büyüdü. İnşallah bu sene de 100-150 adet keklik civcivi çıkıyor. Bunlar da büyüyünce doğaya bırakacağız. Gecen sene de keklik bıraktığımız yerde biz ilaç atmadık. İlaçlama yapmadık. Keklikler, kımılın hepsini topladı. Çiftçinin en güzel dostu kekliktir” dedi.

Keklik olan bölgede kımıla rastlamadıklarını kaydeden Muhtar Günaydın, “Bir tarlada keklik çoktu, uçar avına o bölgeyi yasak ettim. O bölgede o sene biz ilaçlama yapmadık. Hiç kımıl göremedik. Onun üzerine bu kuluçka makinelerini aldım. Hem Antalya’dan bu yumurta temin edip getiriyorum, hem de keklikler var. O keklikler yumurta yapıyor. Onları kuluçka makinesine koyup, keklik olduktan sonra doğaya salıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hasan Günaydın, büyüyen keklikleri doğaya saldı.