Elazığ'da 'Sağlıklı Kadın Mutlu Gelecek' projesi

Elazığ'da Sağlıklı Kadın Mutlu Gelecek projesi kapsamında kadınlar sağlık taramasından geçti.

Elazığ'da 'Sağlıklı Kadın Mutlu Gelecek' projesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından "Sağlıklı Kadın Mutlu Gelecek" projesi kapsamında 150 kadın İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezine (KETEM) gelerek sağlık taramasından geçti.

Sağlıklı kadın mutlu gelecek sloganıyla sağlık taramalarına devam ettiklerini belirten Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayşe Keskin,” Bu kapsamda şehir merkezinde, ilçelerimizde ve köylerimizde yaşayan 150 kadınımızın sağlık taramalarını KETEM bünyesinde gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra kadınlara bilgilendirme seminerleri de düzenledik. Ülkemiz nüfusunun yarısını oluşturan kadınlarımızın ve ailenin en önemli unsuru olan annenin sağlığı doğrudan kendisi için önemli olduğu kadar çocukları, ailesi ile toplum sağlığı açısından da önemlidir” dedi.

Kötü huylu tümörlerin kanser olduğunu aktaran Prof. Dr. Özlem Varım Öz’de herkesin sağlık taramasından geçmesinin önemine değinerek, kendisi de KETEM’de sağlık taramasından geçti.

Kötü huylu tümörlerdeki hücrelerin kontrolsüz ve düzensiz bölündüğüne dikkat çeken Prof.Dr.Öz," Bu tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lef dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Böylece kanser vücudun diğer bölgelerine yayılır. Bu nedenle kanserde erken tanı ve teşhis çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Kanserde erken teşhisin öneminden dolayı kadınların sağlık kontrolüne katılımını sağladıklarını vurgulayan Kadın Meclisi Aile ve Sağlık Komisyonu Temsilcisi Arzu Tekin, sağlığın en değerli hazine olduğunu söyledi.

Daha önce meme kanseri olduğunu dile getiren Sevim Demir ise, “Meme kanserini yendim. Bütün kadınlara tavsiyem hasta olmadan mamografi çekmeleridir. Erken tanı için sağlık kontrolünden geçilmelidir. Hastalık dönemimde birçok zorlukla karşılaştım. Hem maddi hem de manevi zorluklar çektim. Hastalığımı korkmadan sıkılmadan, sabırla yendim” ifadelerini kullandı.

150 kadına meme, rahimağzı ve kolorektal kanseri hakkında sağlık semineri verildiğini dile getiren İl Sağlık Müdürü İbrahim Halil Akkuş, “Seminer sonrası katılımcılara bilgilendirme broşürleri dağıtılmış olup ücretsiz kanser taramalarından faydalanabilmeleri için KETEM’e davet ettik ve taramaları gerçekleştirdik. İlimizde ulusal kanser tarama programları kapsamında 30-65 yaş arası kadınlara HPV-DNA testi ile serviks ( rahimağzı )kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere dışkıda gizli kan (GGK) testi ile kolorektal ( bağırsak ) kanser taraması yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi.