Elazığ'da Balık Yetiştiriciliği Bölgesel Eğitimi Programı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Birişik, Türkiye'nin su ürünleri üretiminde kat ettiği mesafenin alkışlanabilir düzeyde olduğunu belirterek, 'Bugün kırmızı et ithal ediyoruz ama beyaz et yani balık ve kanatlı eti ihraç ediyoruz.' dedi.

Elazığ'da Balık Yetiştiriciliği Bölgesel Eğitimi Programı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'da Rezervuar ve Göllerde Ağ Kafeslerde Balık Yetiştiriciliği Bölgesel Eğitimi Programı düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Birişik, bir otelde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Elazığ'ın son 15 yılda kat ettiği mesafe ile iç sularda farklı su ürünleri yetiştirerek ülke açısından önemli bir merkez haline geldiğini vurguladı.

Su ürünleri üretimini yıllar itibarıyla katlayarak arttıran Elazığ'ın su ürünleri ihracatı yapan bir sektöre sahip olduğuna dikkati çeken Birişik, "Tüm dünyada elde edilen su ürünleri miktarının yüzde 70’i avcılıktan, yüzde 30’u yetiştiricilikten geliyor. Türkiye’de ise yüzde 50’si avcılıktan, yüzde 50’si yetiştiricilikten geliyor. Bu da yaklaşık olarak yılda 500-600 ton ediyor. Dolayısıyla içeride 300 ton civarında üretim yapıyoruz. Bu rakam gelecek yıllarda hızla değişecek ve çok büyük bir kısmı yetiştiricilikten gelecek." diye konuştu.

Birişik, Türkiye'nin su ürünleri yetiştiriciliğinde büyük bir tecrübeye sahip olduğunu ve bu tecrübeyi yurt dışından gelen kursiyerlerle paylaştıklarını dile getirdi.

Su ürünleri yetiştiriciliğinde ülkenin son 10 yılda büyük bir gelişme sağladığını vurgulayan Birişik, "Türkiye'nin su ürünleri üretiminde kat ettiği mesafe alkışlanabilir düzeyde. Bugün kırmızı et ithal ediyoruz ama beyaz et yani balık ve kanatlı eti ihraç ediyoruz. Tabii burada önemli olan bunu sürdürebilir kılmak."  ifadelerini kullandı.

Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Özkan Özbay ise eğitim programı ile Orta Asya ve Kafkas ülkeleri arasında su ürünleri ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konusunda mevcut deneyimlerin paylaşılmasını öngördüklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen  eğitim programına Azerbaycan, Ukrayna, Kırgızistan, Tacikistan, Gürcistan, Özbekistan, Ermenistan, Kazakistan ve Türkmenistan'dan 25 kursiyer katıldı.