Elazığ'da şeker pancarı alım kampanyası

Elazığ Şeker Fabrikasınca 2018-2019 yılı pancar alım kampanyası açıldı.

Elazığ'da şeker pancarı alım kampanyası
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Şeker Fabrikasında düzenlenen açılış töreninde konuşan AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar, Elazığ'ın tarım şehri olduğunu ve 4 bin yıllık bir tarım geçmişine sahip olduğunu söyledi.

Ülkenin sıkıntılı süreçlerden geçtiğini ifade eden Ağar, şöyle konuştu:

"Bu ülkenin dışarıdan gelen baskılara karşı kurtuluşu üretimden geçiyor. Bir takım sıkıntılar yaşanabilir ama AK Parti hükümetleri döneminde tarıma verilen önem gerçekten ciddi bir seviyededir. İlerleyen dönemlerde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hızlanacak olan ticari, siyasi ve ekonomik gelişmelerde bunun önünün açılacağı, destekleneceği ve sektörel çalışmaların hız kazanacağı ortadadır."

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ise şeker pancarının ilin ve ülkenin ekonomisine büyük katkısı olduğunu belirtti.

Elazığ Şeker Fabrikası İşletme Müdürü Mümtaz Çelik de geçen yıl fabrikada net 154 bin ton pancardan 20 bin 400 ton şeker, 6 bin 170 ton melas ve 52 bin 625 ton yaş küspe elde edildiğini bildirdi.

Çelik, 2018 yılında 26 bin 420 dekar alanda pancar ekimi yapıldığını, 3 ilde ve 61 köyde bin 228 çiftçi ile 218 bin ton A kotası sözleşmesi yapıldığını ancak hava şartlarının kurak gitmesi dolayısıyla tahmini 165 bin ton pancar elde edilebileceğini kaydetti.

Bu yıl kuraklığın şeker pancarı üretimini etkilediğini vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

''Kısmet olursa fabrikamız pancar işleme kampanyasına 9 Ekim'de başlayacaktır. 2009-2016 yılları arasında hammadde temininde sıkıntı çeken fabrikamız, bu yıl 145 bin ton işleyecek olup, 80 gün kampanya yapacaktır. İşlenecek pancardan 18 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak 6 bin ton melas ve 45 bin ton yaş küspe elde edilecektir. Buna karşılık çiftçilerimize yaklaşık olarak 35 milyon lira ödenecektir.''

Yaş pancarın doğal bir hayvan yemi olduğunu dile getiren Çelik, "Yaş olarak tüketildiği gibi kuru küspe üretimi yapılarak da satış yapılıyor. Küspe ve melas süt ve kırmızı et üretiminde üreticilere ekonomik olarak katkı sağlamaktadır. Şeker Fabrikası bulunduğu bölgede tarım ve hayvancılık başta olmak üzere birçok sektörün gelişmesini sağlar." diye konuştu.

Pancar alım kampanyası, okunan duanın ve kesilen kurbanın ardından başladı.