Elazığ'da şiddetli Deprem!

AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada Elazığ'da 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.5 olarak revize etti. Deprem yerin 6,75 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Elazığ'da şiddetli Deprem!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'da 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'ne göre merkezüssü Elazığ Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem yerin 6,75 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Elazığ'daki deprem, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adıyaman gibi çevre illerde de hissedildi. 

Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.5 olarak revize etti.

BAKAN SOYLU: 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Dört kişi hayatını kaybetti. Elazığ Maden'de 4 - 5 katlı bina yıkıldı, içinde yaşayanlar vardı." ifadelerini kullandı.

DEPREMLER DEVAM EDİYOR...

AFAD'ın son verdiği bilgiye göre, Elazığ'da 5.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Ekiplerimiz bir yıkım var mı, enkaz altında olan var mı, incelemelere başladı. Yakından takip ediyoruz" dedi.

KIZILAY BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Elazığ'da meydana gelen 6.8 şiddetinden deprem sonrası Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Kınık, 'Elazığ Sivrice depremini hisseden bölgeye yakın vatandaşlarımız eğer evlerinde hasar var ise evlerine girmesinler, eşyalarını vs almaya çalılmasınlar, Afad ve Valilikten gelecek uyarıları dikkatlice dinlesinler. Geçmiş olsun' dedi.

PROFESÖR NACİ GÖRÜR: ZAYİATA DAİR ENDİŞELERİM VAR

Ben Elazığlıyım. Bu büyük bir deprem. Elazığ'a en fazla 25-30 kilometre uzaklıkta Sivrice Gölü'nün bulunduğu yerde. Oradan Doğu Anadolu Fayı geçiyor. Bu fay Kuzey Anadolu Fayı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük fayı. Tarihi süreç içerisinde orada çok büyük depremler oluşmuştu. Senelerdir yetkilileri uyarıyoruz. Burada deprem bekliyorduk. Risk sıralamasında ön sırada geliyordu. Bu depremin bir de önemi Doğu Anadolu Fayı bir ölçüde harekete geçti. Bu şu demek, Kuzey Anadolu Fayı aşağı yukarı 1939-1999 arasında 7 büyüklüğünde deprem üreterek enerjisini büyük ölçüde boşalttı ve İstanbul kapılarına dayandı. Doğu Anadolu Fayı uzun süredir suskundu. Bizim endişemiz Doğu Anadolu Fayı da günün birinde harekete geçerse, uzun süre deprem olmayan yerler bu faya bağlı olarak belirli tetiklenmelerle kırılıp büyük depremler üretebilir diye. Bu fay bizi endişelendiriyor. Elazığ ile Bingöl arası, Elazığ ile Adıyaman Sincik arası tehdit altına girmek demektir. O bakımdan endişe ediyoruz. Bu fay Kuzey Anadolu Fayı gibi uzun zamandır enerji biriktiriyordu. Biz yer bilimciler endişeyle bu fay harekete geçer diye tedirginliğimiz vardı. Doğu Anadolu Fayı üzerinde uzun zamandır deprem olmayan yerler var. Özellikle Kahramanmaraş mesela. Daha güneye doğru seri depremlerin başlama olasılığı olabilir. Bu küçük bir deprem değil. Dolayısıyla sıvılaşmaya uygun zeminlerde yıkım olmuş olabilir. Şu anda yetkililer bunu bilemezler. Fay boyunca olan yerlerde köyler var. Orada evler usülüne uygun yapılmaz, mühendislik hizmeti görmemiştir. 6.8'den ben korkarım ki, saatler geçip belli şeyler oldukça, inşallah olmaz ama zayiatın olabileceğini düşünüyorum.

CHP ELAZIĞ İL BAŞKANI GÜRSEL EROL: KÖYLERDEKİ EVLERDEN ENDİŞE EDİLİYOR

Elazığ'da camların kırılmasıyla ilgili inanılmaz bir panik var. Şu anda Sivrice'de ve deprem bölgesinde elektrikler kesik. Esas ulaşamayan ve korkumuz olan bölge köyler. Köylerdeki evler çok teknik donanımlı değil. Genellikle yıkılması daha kolay evler. Allah korusun bütün korkumuz kaygımız Sivrice'nin köylerinden. Elazığ tarihindeki en şiddetli deprem. Merkez ve ilçelerde inanılmaz bir panik var. Sivrice'nin merkezinde evlerinde yıkıntılar olduğu söyleniyor. Esas riskli bölgenin köyler olduğu ifade ediliyor.

BAKAN AKAR: ASKERİ TESİSLERDEN OLUMSUZ BİR HABER YOK

Askeri tesislerden olumsuz bir haber yok. Şu ana kadar aldığımız haberler biraz rahatlatıcı. Türk Silahlı Kuvvetler yardıma hazır. Gelişmeleri takip ediyoruz, geçmiş olsun...

TOLGA AĞAR AK PARTİ ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ:

Şu an itibarıyla biraz önce valimizle görüştük. AFAD Müdürümüz, emniyet ve jandarma bölgeye intikal ediyor. Yarım saat bir saat içinde daha sağlıklı haberlere ulaşabiliriz diye düşünüyorum. Şu anda iş çok sıcak. Kolluk kuvvetlerini meşgul etmek istemiyoruz.

"SİVRİCE MERKEZDE CAN KAYBI YOK"

CHP İL BAŞKANI GÜRSEL EROL: Sivrice merkezde şu anda can kaybı yok. Ulaşılan köylerde can kaybı yok. Beklenen korkuyu yaşamadık.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU: 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Belediye Başkanı Süleyman Soylu: Dört kişi hayatını kaybetti. Elazığ Maden'de 4 - 5 katlı bina yıkıldı, içinde yaşayanlar vardı.

PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY: HASARLI BİNALARA GİRİLMEMELİ!

Bu yanal atımlı bir fay. Kırılan bölge rahatlar ama iki ucuna gerilim taşır. Bu gerilimler tetiklenebilir de, tetiklenmez de. Şimdi teorik konuşuyorum. Kırılan yerde daha büyüğü olmaz. Artçılar olacaktır. Artçılar en az 6'ya kadar çıkabilir. Özellikle hasarlı evlerde 6 yıkıcı olabilir. Güvenilmeyen evlere girilmemeleri gerekiyor. Yetkililer orada çok yakın. Kızılay'ın, AFAD'ın ekipleri var. Halk çaresiz değil. İlk saatleri dayanışma kültürü içerisinde geçirilirse saatler içinde battaniye, yiyecekler mutlaka gelecektir. Bu büyük deprem. Dolayısıyla teorik olarak yaralanma ve ölüm beklerim. Yanılmayı çok isterim.

ELAZIĞ AKPINAR MAHALLESİ MUHTARI RAİF ACAR:

Elazığ merkezde 38 merkezimiz var. Araçla geziyorum. Allah'a çok şükür ölüm olayı yok. Yaralanmalar var, hastanelerde insanlarımız var. Hava çok soğuk. Deprem 25-30 saniye civarında sürdü. Elazığ merkezde 5. katta oturuyordum. Deprem esasında yürüyemedim bile. Şu anda Akpınar mahallesinde açık alandayız.

ELAZIĞ MERKEZ OLGUNLAR MAHALLESİ MUHTARI HİKMET DURSUN:

Aşırı derecede bir deprem oldu. Gidebildiğim yerlere gittim. Sıkıntı yaratacak bir şey yok. Sadece eski binalarda sıvalar sökülmüş, tuğlalar dökülmüş. Büyük ihtimalle inşallah can kaybımız yok. Elektrikler kesik. Allah esirgedi, Allah korudu Elazğ'ı. Rabbim yardımcımız olsun.

PROF.DR. ŞERİF BARIŞ: Özellikle hatırlarsanız dün bahsettiğimiz bir olaydı bu. Türkiye bir deprem ülkesi. Herkese düşen sorumluluk var. Deprem sonrası oluşan kaosu azaltmanın yegane yolu eğitim.

"BAZI AHŞAP EVLERİN ENKAZINDA VATANDAŞLARIN OLDUĞU BİLGİSİ GELDİ"

MALATYA BELEDİYE BAŞKANI SELAHATTİN GÜRKAN: Yüksek düzeyde seyreden bir deprem oldu. Vatandaşlarımızın büyük kısmı sokaklardı. Bize gelen haberlerde bazı ahşap evlerin enkazlarında vatandaşların olduğu yönünde. Bunların bir kısmının çıkarıldığı bir kısmının ise kurtarılmaya çalışıldığı bildirildi. Kırsal kesimlerle ilgili bize intikal eden enkaz altında kalan vatandaşlarımızın olduğu. Bazı vatandaşlarımızın çıkarıldığı, diğerlerinin de çıkarılmaya çalışıldığı ifade ediliyor. Biz gerekli araçları gönderiyoruz. İnşallah korktuğumuz olmaz.

MİKAİL SÜLÜK MALATYA PÜTÜRGE BELEDİYE BAŞKANI: 
100 BİNA YIKILDI! CAN KAYBI YOK! 8-10 YARALIMIZ VAR

Çok şükür şu ana kadar can kaybımız var. Binalarımıza girme şansımız yok. Valimiz, milletvekilirimizle görüştük, acil yardım talep ettik. Şu anda 8-10 yaralımız var. 100'den fazla yıkık hane var. Yaralılarımızın çoğu kendini camdan atanlardan oluşuyor.

KIZILAY GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM ALTAN: HENÜZ DETAYLI BİLGİ YOK

Arkadaşlarımız kriz merkezinde. Arkadaşlarımız bölgeye hareket ettiler. Henüz çok sıcak. Detaylı bilgi vermek yerine kontrollü bir şekilde valiliğimizin, kriz masasının liderliğinde konuyu takip ediyoruz. Şu anda yıkılan evlerin olduğunu arkadaşlarımız bildirdiler. Arama kurtarma çalışmaları yapılıyor. Vatandaşlar da müdahale ediyorlar. Çok detaylı bilgi henüz elimizde yok. Büyük bir deprem oldu. Bu depremin etkileri olacak. Arkadaşlarımızın hepsi kontrollerini yapıyor. Biraz bekleyip sonucu görmekte yarar var. Ekiplerimizle müdahale etmek için harekete geçtik. Müdahalemizi yapıyoruz. Vatandaşları sükunete davet etmek lazım.

PROF. DR. HASAN SÖZBİLİR: Ben Sivrice'de çalıştım. Orada küçük evler var. Büyük deprem olduğu için artçıları 6'ya yaklaşabilir, dolayısıyla dışarıda durmaları gerekiyor. Toplanma alanları varsa oraya gitmeleri gerekiyor. Geçmişte Pütürge segmentinin üzerinde en büyük deprem bu. Bu segmentin uzantısında 7'ye varan depremler var.

ELAZIĞ'DAKİ HİPODROM TOPLANMA ALANI İÇİN KULLANIMA AÇILDI

Türkiye Jokey Kulübü Elazığ'daki hipodromun toplanma yeri olarak kullanıma açıldığını duyurdu.