Elazığ STK'larından ortak eylem planı

Elazığ TSO'da bir araya gelen Elazığ Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Örgütü Başkanları son ekonomik durum ve döviz kurlarındaki yükselişle ilgili görüş alışverişinde bulunarak ortak bir eylem planı açıklanmasını kararlaştırdı.

Elazığ STK'larından ortak eylem planı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KÜRESEL GÜÇLERE KARŞI BU ÜLKEYİ DİZ ÇÖKTÜRMEYECEĞİZ…

Elazığ TSO Meclis Salonunda yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, ülkemize karşı bir diz çöktürme operasyonu ile karşı karşıya olduğumuzu belirterek, “Sayın Başkanlarım ilimizin ve ülkemizin içinde bulunduğu çeşitli sorunların çözümü noktasında başlatmış olduğumuz birlikte hareket etme kararlılığı ile bugün ilimizdeki STK’ların katılımı ile yine önemli bir gündem için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Şu an ülkemiz açık ve net bir şekilde ekonomik bir savaşın içindedir. 100 yıllık planlarını bozan ve bulunduğu coğrafyada ‘sizin planlarınızda biz yokuz’ diyen Türkiye’ye açıkça açılan bir ekonomik savaş var. İş dünyası olarak biz bu savaşı işlerimizi durdurarak üretimimizi yavaşlatarak yada yatırım planlarımızı askıya alarak istediğimiz netice ile sonuçlandıramayız. Zaman daha fazla üretme, daha fazla ihracat ve daha fazla istihdam zamanıdır. Biz temelleri binlerce yıllık geçmişe dayanan dünyanın kadim milletlerinden biriyiz Bu nedenle hep birlikte, el ele vererek dünyanın en büyük ekonomileri arasına girme hedefimize ilerlemeye devam etmeliyiz. Bu noktada sizlerin görüş ve önerileri doğrultusunda bugün başta işdünyası, vatandaşlarımız, kurumlarımız, hükümetimize ve tüm dünyaya yönelik bir ortak çağrı yayınlayacağız. Ticaret İl Müdürümüz bugün bizlerle. O da yaptığımız bu çalışmaya tam destek veriyor. Ortak çağrımız için tüm STK’larımızın görüş ve önerileri bizim için çok önemlidir. Katılımınız ve destekleriniz için teşekkür ediyorum” dedi.

İŞ DÜNYASI KARALILIKLA ÜRETMEYE DEVAM EDECEKTİR...

Meslek Odası ve STK Başkanları sırayla yaptıkları konuşmada Ülkemizin karşı karşıya kaldığı ekonomik savaşta iş dünyasının geri adım atmasının ve sessiz kalmasının mümkün olmadığı, atılacak her adımda yer alacaklarını ifade ettiler. Yayınlanacak ortak bildiri için görüş ve önerilerin alınmasının ardından Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, son konuşmayı yaparak, “ABD’nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergisi hususu uluslararası ticareti ilgilendirmektedir. Bu konu Uluslararası  Etik Mahkemeleri ve Tahkim kurulu tarafından değerlendirilecektir. Biz bugün kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenlerle ilgili bir bildirge yayınlayacağız. Ancak, Ülkemizin gelecekte de bu tür krizlerle karşı karşıya kalmaması ve ekonomi üzerinden tehdit edilmemsi için eğitim politikalarımızın yeniden gözden geçirilmesi, kalifiye eleman sorununun çözülmesi, üretim ve istihdamla alakalı önceliğin sağlanması gerekmektedir.

Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır ve bu süreçte reel sektörümüzün üretim ve istihdam kapasitesinin korunması son derece büyük önem arz etmektedir. Bu sıkıntılı günleri fırsat bilip, stokçuluk yapan, mamul, hammadde,  yada yarı mamul gibi ürünleri satmayanlar ifşa edilmeli ve bunların üzerine gidilmelidir. Burada bulunan herkes iş dünyasını içinde yer alıyor. Hepimizin iş yerinde çeşitli üretim malzemelerimiz var. Bunların maliyetleri belli. Fiyatını söyleriz alıcısı ister alır ister almaz. Ama satışları durdurarak üretimin dişlilerinin arasına çomak sokmak bu ülkeye ihanettir. İlimizde iş dünyasının en büyük çatı kuruluşu olan Odamız bu tür işletmeleri ifşa edecektir. Bu hususta sorun yaşayan tüm üyelerimizi ve esnaflarımızı bilgi vermesi hususunda Odamıza bekliyoruz.

Ben bu düşüncelerle vermiş olduğunuz bu çok önemli destek ve kararlı duruşunuz için teşekkür ediyor, ülkemizin bu sıkıntılı günleri sağlanan birlik ve beraberlikle kısa sürede atlatacağına yürekten inanmaktayım” ifadelerinde bulundu.

ELAZIĞ STK’LARININ ORTAK BİLDİRİSİ

KISA VADEDE

•             Gümrük vergileriyle ticaretimize engel olmak isteyenlere mukabelede bulunulmalı

•             Karşılıklı ticaretimizin olduğu ülkelerle kendi para birimlerimiz üzerinden alışveriş gerçekleştirilmeli

•             Türeticilerimiz yerli malını tercih etmeli

•             Tüm kiralamalar ve ticaret TL cinsinden yapılmalı

             Sıkı Para Politikası ile Kamuda tasarruf sağlanmalı ve kamudaki israfa müdahale edilmeli

•             Vatandaşlarımız tasarruflarını Döviz dışı emtialarla değerlendirmeli

•             Ekonomi yönetimi siyasetten bağımsız yürümeli

             Yurt içinde taahhüt sektöründe aşırı  kur artışından zarar gören firmalar desteklenmeli

             İhracatı artıracak tedbirler geliştirilmeli

             Dünya ülkeleriyle diyalogların açık olacak şekilde sürekli yürütülmesi

             Finans sektörünün reel sektörü destekleme dışındaki duruşlarına yasal tedbirlerle engel olunmalı

ORTA VE UZUN VADE

             Üretim konusunda güçlü olduğumuz ürünler geliştirilmeli. Rekabet edilebilecek seviyede ürünler üretilmeli.

             İthal edilen enerji maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmalı.

             İş gücümüz artırılarak, nitelikli ve kalifiye eleman açığımız kapatılmalı.

             Üretim konusunda altyapımız geliştirilerek, Devlet tarafından desteklenmeli.

•             Enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi için gerekli adımlar atılmalı.