Emekli olunca, yok olan mesleğini canlandırdı

Elazığ'da 33 yaşına kadar semercilik yapıp, ardından da Türkiye Elektrik Kurumu'nda (TEK) çalışmaya başladığı için baba mesleğini bırakan 5 çocuk babası 74 yaşındaki Ahmet Semerci,emekli olduktan sonra tekrar eline aldığı semerciliği yaşatmaya çalışıyor.

Emekli olunca, yok olan mesleğini canlandırdı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ın son semercisi Ahmet Semerci, soyadını bile aldığı mesleğini duyduğu sevgi nedeniyle yaşatmaya çalışıyor. 1976’ya kadar baba mesleği olan semerciliği yapan Ahmet Semerci, o tarihte TEK’de işe girmesi nedeniyle mesleğine ara verdi. 1998 yılına kadar TEK’te çalışan ve emekli olan Semerci, mesleğinin yok olmaya başlaması nedeniyle tekrar semerciliğe başladı. Şuanda Elazığ’ın ve bölgenin tek semercisi olarak bilinen Ahmet usta, ilerlemiş yaşına rağmen mesleğini yaşatmak için çalışıyor.

İlkokulu bitirdikten sonra babasının yanında semerciliğe başladığını belirten Ahmet Semerci, “ 1976’ya kadar bu mesleği yaptım. Ondan sonra Türkiye Elektrik Kurumunda elektrik arıza birimine girdim. Oradan da emekli oldum. Şuanda bu mesleği yapıyorum"dedi.

Mesleğinin yok olduğunu anlatan Semerci," Maliye de bu mesleği terk etmemem için ‘senden vergi almıyoruz” dedi. Çünkü yok olan bir meslek ve benden başka yapan yok”diye konuştu.

"HER KAPIDA 2,3 ARABA, BİZİM İŞ KALMADI"

Kendisinin de semer yapamayınca mesleğinin biteceğini aktaran Ahmet usta, “Çırak gelmiyor. Çırağı çağırınca ‘ne kadar para vereceksin” diyor. Hem bu benim baba mesleğim. Şuana kadar devam ediyoruz. Allah ne zaman ömrümüzü alırsa o zaman biter gider. Kahve alışkanlığım yok. Nereye gidiyim. Açtım dükkanımı burada vaktimi geçiriyorum, namazımı kılıyorum. Akşam oluyor evime gidiyorum” diyerek yaşantısından örnek verdi.

Yazın 4 ay iş olduğunu ve geri kalan 8 ay ise boş kaldıklarını ifade eden Semerci, “Kışın bu iş hiç olmaz. Ben bildim bileli bu iş öyledir. Eskiden Elazığ’da ki tüm köylüler, Tunceli ve Bingöl’dekiler hep hayvanlarla gidip gelirlerdi. Şimdi her kapıda 2,3 araba var. Bizim iş kalmadı ki. Yazın 30 tane semeri ancak satıyorum. Takımsız büyük semerler 200, diğer takımlı büyük semerler ise 250 liraya satıyorum"diyerek sözlerini tamamladı.