Erzurum'da 485. 'Binbir Hatim' duası yapıldı

Erzurum'u doğal afetlerden korumak için 485 yıl önce başlatılan 'Binbir Hatim' geleneği kapsamında tarihi Ulu Cami'de cuma namazı öncesi hatim duası yapıldı.

Erzurum'da 485. 'Binbir Hatim' duası yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erzurum’u doğal afetlerden korumak için 485 yıl önce başlatılan ’Binbir Hatim’ geleneği kapsamında tarihi Ulu Cami’de cuma namazı öncesi hatim duası yapıldı.

Erzurum merkez ve ilçelerindeki camilerde, 16 Aralık 2017’da başlayan Binbir Hatmin duası bugün cuma namazı öncesi Ulu Cami’de gerçekleştirildi. Cemaatin tıklım tıklım doldurduğu Ulu Cami’ye girmeye çalışanlar, izdihama neden oldu. Müftü Hasan Hüsnü Sula’nın yaptırdığı duaya Vali Seyfettin Azizoğlu ile yaklaşık 10 bin kişi ’amin’ dedi. Vali Seyfettin Azizoğlu, duayı mahfilde dinledi.

Bu yıl 35 bin hatim okunduğunu belirten Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, "Erzurum’un çok önemli geleneklerinden birisi olan Binbir Hatim geleneğimizi Cuma namazı öncesinde dua ile bitirdik. Bu sene 35 bine yakın hatim okundu. Allah nasip ederse önümüzdeki senelerde de devam edeceğiz. İnşallah bu okuduğumuz hatimler özellikle şehrimiz olan Erzurum’u bela ve musibetten muhafaza anlamında da önemlidir. Binbir hatim okuyan bütün kardeşlerimizden Allah razı olsun. Allah kabul eylesin" diye konuştu.

Binbir Hatim duası

Binbir Hatim duasını, Erzurum merkeze bağlı Dutçu köyünde ikamet eden Pir Ali Baba "Eğer her yıl 1001 hatim okursanız Allah bu memleketi özellikle zelzeleden korur" diyerek başlattı. Pir Ali Baba ayrıca, sahibi bulunduğu 8 köyden 4’ünün gelirinin tamamını 1001 hatmin okunması için vakfetti. Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar süren 1001 hatim geleneğinde zaman zaman aksamalar olurken, Erzurum’da babasının ölümü üzerine 26 yaşında Müftü olan Muhammet Sadık Solakzade (1882- 1960) ile birlikte hiç aksatılmadan hatim okunur.