ETSO ABBM çiftçileri bilgilendirdi

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) bünyesinde faaliyet gösteren Erzurum AB Bilgi Merkezi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum İl Koordinatörlüğü işbirliği ile Avrupa Birliği ve Türkiye'de Koruyucu Tarım konulu geniş kapsamlı bir bilgilendirme etkinliği düzenledi.

ETSO ABBM çiftçileri bilgilendirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) bünyesinde faaliyet gösteren Erzurum AB Bilgi Merkezi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum İl Koordinatörlüğü işbirliği ile “Avrupa Birliği ve Türkiye’de Koruyucu Tarım" konulu geniş kapsamlı bir bilgilendirme etkinliği düzenledi.

Erzurum merkez ve 14 ilçeden yaklaşık 450 çiftçinin katıldığı etkinlik, Ziraat Fakültesi Şenol Amfisi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik, “Anıza Doğrudan Ekim Yöntemi” konulu bir sunum yaptı. Etkinliğe katılan çiftçilerin büyük bir dikkatle dinlediği Prof. Dr. Ahmet Çelik, günümüzde, toprak ve su kaynaklarının korunması konusunda giderek artan duyarlılıkla birlikte; üretim maliyetlerinin azaltılması taleplerinin, tarımda alternatif üretim yollarına yönelmeyi zorunlu kıldığını belirterek, anıza doğrudan ekim yöntemiyle ilgili bilgiler verdi.

Bu yöntemin; bitki artıklarıyla kaplı, işlenmemiş anızlı tarla koşullarında, özel ekim makineleriyle açılan uygun genişlik ve derinlikteki çizilere tohumun bırakılması ve üzerinin örtülmesi uygulaması olduğunu anlatan Prof. Dr. Çelik, uygulama sayesinde, topraktaki nem kaybının azalacağını, daha az enerji ve işgücü kullanılacağını ve toprak yüzeyinin en az yüzde 50 anızla örtülü kalacağını dile getirdi.

Koruyucu toprak işlemenin en önemli uygulamalarından olan bu yöntem sayesinde; toprakta bırakılan anız nedeniyle erozyonun da minimuma indiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Çelik, anıza doğrudan ekim yönteminin Doğu Anadolu Bölgesi’nde, patates ve şeker pancarı gibi yumru bitkilerin dışında, hububat, yem bitkileri, ayçiçeği ve mısır gibi bitkilerin üretiminde de rahatlıkla kullanılabileceğini vurguladı. Konuşmasında, yöntemin dezavantajlarıyla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Çelik bunları ise; “Başlangıç aşamasına geçiş zorluğu, ekim makinelerinin fiyatını yüksek oluşu, her toprak tipi için elverişli olmayışı, hayvan yemi olarak kullanılacak anıza olan yüksek talep, uygulamanın benimsenmesini kolaylaştıracak teknik eleman yetersizliği” şeklinde sıraladı.

Etkinlikte TKDK Erzurum İl Koordinatörlüğü İletişim Uzmanı Samet Dalmış da, çiftçileri IPARD 2 Destek Programı hakkında bilgilendirdi. IPARD’ın, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın Kırsal Kalkınma bileşeni olduğunu ifade eden Dalmış, IPARD II Programı kapsamında; tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar ile çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektörlerini desteklediğini söyledi.

Erzurum AB Bilgi Merkezi Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirilen etkinlik kapsamında ayrıca çiftçilere AB’yle ilgili tanıtım materyalleri dağıtıldı.