ETSO'da 'MYK Bilgilendirme Toplantısı' yapıldı

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ile Gazbir-Gazmer işbirliğinde 'MYK Bilgilendirme Toplantısı' yapıldı.

ETSO'da 'MYK Bilgilendirme Toplantısı' yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

MYK DESTEK SÜRESİ 31 ARALIK TARİHİNDE DOLUYOR

Mesleki belgelendirme ve zorunlu meslekler hususlarında önemli değerlendirmelerin ve bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıya,  SGK İl Müdürü Ayhan Tuncel, Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Tavuş Elazığ TSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Zülfü Altıntaş, Gazbir-Gazmer Genel Müdürü Mustafa Ali Akman, AKSA Doğalgaz 1. Grup Başkan Yardımcısı Alper Konyalı, MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, STK Temsilcileri, Elazığ TSO Üyeleri ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Zülfü Altıntaş, MYK Belgelendirme Desteklerinin yıl sonu itibarı ile biteceğini belirterek, sağlanan desteklerden istifade edilmesi çağrısında bulundu.

Altıntaş konuşmasında, “Odamız ile GAZBİR-GAZMER işbirliğinde düzenlediğimiz ‘MYK Bilgilendirme Toplantısına’ hoş geldiniz. Sizleri Şahsım ve Odamız adına selamlıyor bu önemli toplantının ilimiz iş dünyasına yararlı olmasını temenni ediyorum. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasallaşmıştır.

İlgili Kanunla 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yapmıştır.

Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur.

Kanuna göre;  “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.” İbaresi getirilmiştir.

Daha önce 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı karşılanabilirken, 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7061 sayılı “Bazı Vergi Kanunları Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 56. Maddesiyle sınav ve belge ücretlerinin tamamının 2020 yılına kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması sağlanmıştır.

Dolayısı ile, içinde bulunduğumuz 2019 yılının bitmesi ile birlikte destekler de sona erecektir. Odamız tarafından konuyla ilgili olarak duyurular, bilgilendirme mesajları ve sosyal medya paylaşımları ile gerekli uyarılar ve bilgilendirmeler yapılmıştır.

Bugünde konusunda uzman kurumlar ve çok değerli katılımcıların iştiraki ile “MYK Belgelendirme Faaliyetleri, Zorunluluklar ve Teşvikler” hususlarında önemli bilgilendirmeler yapılacaktır.

Öncelikle teşriflerinden ötürü il dışından teşrif eden tüm konuklarımıza teşekkür ediyor, hepinize en derin saygılarımı sunuyorum” dedi.