ETSO üyesi KOBİ'lere 22,5 milyon lira nefes kredisi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), Kredi Garanti Fonu (KGF), Oda ve Borsalar ve 6 bankayla yaptığı işbirliği sonucu hayata geçen Nefes Kredisi kapsamında, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) üyesi KOBİ'ler, toplam 22 milyon 500 bin lira kredi kullanabilecek.

ETSO üyesi KOBİ'lere 22,5 milyon lira nefes kredisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), Kredi Garanti Fonu (KGF), Oda ve Borsalar ve 6 bankayla yaptığı işbirliği sonucu hayata geçen Nefes Kredisi kapsamında, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) üyesi KOBİ’ler, toplam 22 milyon 500 bin lira kredi kullanabilecek.

2017 yılında düşük faiz oranlarıyla KOBİ’lerin istifadesine sunulan Nefes Kredisi, bu yıl da 18 aya uzatılan vadesi ile oda ve borsa üyesi firmalara anlaşmalı bankalar aracılığıyla verilmeye başlandı. Nefes Kredisi kullanmak isteyen Erzurum’daki KOBİ’ler, ETSO’nun 1 milyon lira katkısına karşılık 15 milyon lira, TOBB’un 500 Bin lira katkısına karşılık 7 milyon 500 Bin lira olmak üzere toplamda, 22 milyon 500 Bin lira kredi kullanabilecek.

Yeni Nefes Kredisi’nin açıklanmasının ardından ETSO’dan aldıkları belgelerle bankaların kapısını çalan KOBİ’ler, krediden faydalanmak için sıraya girdi. Kredi vadesi; ilk 6 ay geri ödemesiz, takip eden 12 ay eşit taksitli olmak üzere toplam 18 ay olacak Nefes Kredisinde faizler aylık yüzde 0,99, yıllık yüzde 11,88 olarak belirlendi. Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım’dan kullandırılacak Nefes Kredisi’nden faydalanmak isteyen ETSO üyeleri, Oda’dan, "Nefes Kredisi Başvurusu" için faaliyet belgesi aldıktan sonra anlaşmalı bankalara giderek kredi başvurusu yapacak.

KOBİ’nin başvurusunu alan bankalar, firmanın krediye uygunluğunu değerlendirecek. Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanırsa; bankalar, KGF teminatıyla KOBİ’ye Nefes Kredisi kullandıracak. Bankaların Nefes Kredisi için alacağı masraf, kefalet oranının yüzde 0,03’ü (onbinde üç) ile sınırlı olacak. Dolasıyla bankalar 51 liranın üzerinde masraf almayacak. Üyeler düşük faiz ve uzatılmış yeni vadenin yanı sıra düşük masraftan da yararlanacak.

YÜCELİK; “KGF YÜZDE 85 KEFALET DESTEĞİ VERİYOR”

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Nefes Kredisi ile TOBB’un, Oda ve Borsaların elindeki kaynaklarını üyelerinin kullanımına açtığını belirterek, “Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler de imkanlarımız ölçüsünde Nefes Kredisine destek vermeye çalıştık. Bankalar, üyelerimize, katkımızın 15 katı kadar kredi desteği veriyor. Geçen yıl 8 buçuk milyon lira kullandırılan Nefes Kredisi bu yıl Odamızın katkısıyla toplam 22 milyon 500 Bin lira olarak kullandırılacak. Bunun yanı sıra, teminat yetersizliğinden kredi kullanamayan KOBİ’lere yıllardır olduğu gibi yine KGF destek oluyor. Odamız bünyesinde 10 yıldan bu yana hizmet veren KGF, kredi tutarının yüzde 85’ine hazine destekli kefalet sağlıyor. KGF, Portföy Garanti Sistemi ile kendisine yapılan başvuruları aynı gün içerisinde sonuçlandırıyor. Böylelikle işletmeler günler içerisinde kredilerini kullanmış oluyor. Ayrıca, Nefes Kredisi, KGF’nin vereceği kefalet ile kullandırılacağı için bankaların risk primleri de sıfırlanmış oluyor.” diye konuştu.