Gençler arasında şiddet eylemleri artıyor

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güney Nair, gençler arasında şiddet eylemlerinin arttığına dikkat çekerek,Okul devamsızlığı ve akademik başarısızlık ile şiddet eylemleri arasında pozitif yönlü ilişki var dedi.

Gençler arasında şiddet eylemleri artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güney Nair, gençler arasında şiddet eylemlerinin arttığına dikkat çekerek,"Okul devamsızlığı ve akademik başarısızlık ile şiddet eylemleri arasında pozitif yönlü ilişki var" dedi.

Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güney Nair, Rize’nin Pazar ilçesinde lise öğrencileri arasında yaşanan cinayetin ardından Dünya Sağlık Örgütü’nün gençler arasında yaygınlaşan şiddet eylemlerine karşı ülkeleri uyardığına dikkat çekti. Güney, bir çok ülkede meydana gelen delici ve kesici aletlerle işlenen cinayet vakaları hakkında istatistikleri paylaştı.

Türkiye’de 2016 yılında gerçekleşen 2 bin 175 silahlı olayda bin 951 kişinin yaşamını yitirdiğine vurgu yapan Nair, bunların yüzde 71’inin ateşli silahlarla, yüzde 29’unun ise kesici ve delici aletlerle gerçekleştiğini söyledi.

Okul devamsızlığı ve akademik başarısızlık ile şiddet eylemleri arasında pozitif yönlü ilişki olduğunu ifade eden Nair, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bu üç temel öğenin gencin yaşadığı sorunlar açısından en önemli ortak paydası, iletişim konusunda yaşanan açmazlardır. Bu anlamda aile içinde iletişim becerilerinin geliştirilmesi, anne, baba, genç ilişkilerinde duyarlı yaklaşımlar birçok sorunun çözümünde anahtar rol oynayacaktır. Aileler gençlerin elinden tutmalı, onların yanında olduğunu hissetirmeli. Özellikle okul devamsızlığı ve akademik başarısızlık ile şiddet eylemleri arasında pozitif yönlü ilişki var. Gençlerin öğrenim durumları yakından takip edilmelidir."

Nair, gençlerin şuan pimi çekilmiş bomba gibi olduklarını söylemenin yanlış olmayacağını dile getirerek, "Gençliğin şiddet boyutundaki psikolojik durumunu pimi çekilmiş bir bomba olarak yorumlayabiliriz. Bu bombayı, ya aile, okul ve sosyal çevre olarak etkisiz hale getireceğiz. Ya da yakın gelecekte çok ciddi sorunlara karşılaşmamız kaçınılmaz. Çünkü gençlerimiz, bir yandan ergenlik sorunlarıyla, bir yandan toplum sorunlarıyla, diğer yandan aile, akran grupları ve ortamının yarattığı sorunlarla yüzleşmeye çalışıyor. Bunların hepsinin üstesinden gelmeye çalışıyor. Ve açmazlara düştükçe de sorunlar katlanarak büyüyor" dedi.