Google Huawei'ye hizmet vermeyi bıraktı

ABD hükumetinin Huawei'nin Amerikan teknolojilerini kullanmasını yasaklamasının ardından Google, Huawei telefonlara artık güncelleme yapılmayacağını ve sonraki modellerde Gmail ve YouTube gibi servislerin çalışmayacağını açıkladı.

Google Huawei'ye hizmet vermeyi bıraktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ABD hükumetinin Çin menşeli teknoloji firması Huawei’ye fiilen ambargo uygulamasının ardından Google, firmaya ait telefonlara daha fazla yazılım güncellemesi yapmayacak ve teknik hizmet vermeyecek. Google’ın aldığı bu kararla birlikte, bundan sonraki Huawei telefonlarında Google’ın geliştirdiği Android yazılımı güncellenemeyecek. Ayrıca bu telefonlara uygulama yüklenmesini sağlayan Google Play, Gmail ve YouTube gibi hizmetlere de erişim kaldırılacak.

MEVCUT CİHAZLAR ETKİLENMEYECEK

Hâlihazırda üretilmiş cihazların karardan etkilenmeyeceği ve Google servislerinin devam edeceğini öğrenilirken, bundan sonra üretilecek modellerde sadece Android yazılımının halka açık özellikleri kullanılabilecek. Android yetkilileri tarafından yapılan son açıklamada karardan mevcut cihaz sahiplerini etkilemediği tasdik edildi. Açıklamada, “ABD hükümetinin tüm gereksinimlerine uyarken sizi temin ederiz ki Google Play ve Google Play Protect güvenlik gibi hizmetleri, mevcut Huawei cihazınızda çalışmaya devam edecektir” denildi.

Huawei’nin en büyük pazarı Çin’de Google hizmetleri zaten yasak olduğu için bir değişiklik olmayacak. Ancak şirketin Avrupa ve Amerika kanadında ciddi bir zarara uğrayabilir. Huawei yetkilileri ise kısa bir süre önce Android’e alternatif olarak kullanılacak bir yazılımı birkaç yıldır geliştirdiklerini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta içinde imzaladığı beyannamede, kara listeye aldığı yabancı şirketlerin, hükümetin izni olmadan Amerikan şirketlerinin geliştirdiği teknolojiyi kullanamayacağını ilan etmişti.