Harput Kalesi 24 saat koruma altında

Harput Kalesi'nin 24 saat koruma altında olduğunu belirten Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç, tarihi yerlerin kirletilmesinin suç olduğu ve bu konuda daha duyarlı olunması gerektiğini söyledi.

Harput Kalesi 24 saat koruma altında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Harput Kalesi, 24 saat kamera ve güvenlik görevlileri ile koruma altına alındı. Kale duvarlarına duyarsız kişilerce sprey ile yazılan yazıların bir bölümü basınç su ile çıkartıldı. Çıkartılamayan, bazı yazılar ise yapılan kimyasal analizlerin ardından ileri ki süreçte temizleneceği bildirildi. Kale duvarında bulunan fil figürü gibi bazı tarihi eserler ise cam ile koruma altına alındı. Tarihi eserlerin korumanın yolunun bilinçli vatandaşlıktan geçtiğini dile getiren Kazı Başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç, alınan güvenlik önlemlerinin ardından son 2 senedir zarar verme vakalarının azaldığını aktardı.

Tarihi eserlerin yazılarla kirletilmesini suç olduğunu vurgulayan Kazı Başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç, “2014 yılında buraya güvenlik görevlileri koyduk. Ondan önce duvarlara yazılmış yazı örnekler vardı. Bunları basınçlı suyla zarar vermeden bir kısmını çıkardık. Ama bazılarını çıkarmak için kimyasal analizler yaptık. Ama uygulamasını ileri ki süreçte gerçekleştireceğiz. Bunlar çok ucuza alınan sprey boyalarla yazılan yazılardır. Özellikle çıkarılması çok masraflı hem de bizim tarihi eserlerimize zarar veren bir durumudur. O yüzden kanun gereği suçtur. Geçen sene güvenlik görevlilerimizin tespit ettiği birkaç hukuksal vaka ile karşılaştık. Mecburen onlara işlem yapmak zorundayız” dedi.

Daha duyarlı olunması konusunda uyaran Aytaç, “Son 2 yıldır çok fazla bu tür teşebbüs olmuyor. Bunun suç olmasını herkesin bilmesi gerekiyor. Aksi halde yapılacak çok fazla bir şey yok. Biz fil kabartması burcu, camla koruma altına aldık. Ama yukarıdan taş düşmesi sonucu kırıldı. Ne kadar koruma altına alırsanız alın, aslında bunları korumanın yolu bilinçli vatandaşlıktan geçer. Tarih ve kültür üzerine vurgu yapıyoruz ama kullanırken iyi kullandığımız söylenemez. Tarihi yerleri gezerken biraz daha itinalı ve temiz kullanmalıyız. Kale içine çöp bidonları koyduk. Güvenlik görevlilerimiz gerektiğinden uyarıyor. Ama bu bilinç konusudur. Kameralarımız 24 saat kayıt altında ve bu kale artık güvenli bir halde. Amacımız iyi koruyup, kullanıp, turizme ve bilim dünyasına kazandırmak olacaktır” diye konuştu.