'Karekod uygulaması çeklere olan güveni artırdı'

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre karşılıksız çıkan çek adedinde yüzde 44 azalma olduğunu belirterek, 'Karşılıksız işlemi yapılan çek sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 44 azaldı. Bu azalmada güvenilirliği artıran karekod uygulamasının büyük payı var' dedi.

'Karekod uygulaması çeklere olan güveni artırdı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karşılıksız çıkan çek sayısındaki azalmanın en büyük etkenlerinden birinin karekod uygulaması olduğunu vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Geçtiğimiz yıl bankalara ibraz edilen 20 milyon adet çekin 17 milyar TL tutarındaki 435 bini karşılıksız çıktı. Bir önceki yıla göre ise çek tutarı yüzde 38, çek adedi ise yüzde 44 azaldı. Karşılıksız çek yazan kişi sayısı geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre 14 bin 368’den yüzde 48 azalarak 7 bin 395’e düştü. Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ve adedinin en yüksek olduğu 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya oldu. Karşılıksız çıkan çek sayısının azalmasında en büyük pay geçtiğimiz yıl Ocak ayında kullanıma başlayan karekod uygulaması. Keşideci de hamil de akıllı cep telefonlarına indirilen mobil uygulama üzerinden ödemelerin hangi oranda yapıldığını görebiliyor. Bu sebeple karşılıklı güven sağlanmış oluyor. Çeklere karşı kaybolan güven bu şekilde tekrar kazanılmış oluyor” şeklinde konuştu.

“PROTESTO EDİLEN SENETLERİN ADEDİ AZALDI, TUTARI ARTTI”

Protestolu senetlerde de bir önceki yıla göre düşüş olduğunu belirten Palandöken, “Geçtiğimiz yıl protesto edilen senet sayısı bir önceki yıla göre yüzde 8 azalarak 940 bin adet oldu. Bu senetlerin toplam parasal tutarı ise yüzde 3 artarak 12,7 milyar liraya çıktı. Enflasyon oranıyla kıyaslandığı zaman reel olarak protestolu senet miktarının da azaldığını söyleyebiliriz. Karşılıksız çek ve protestolu senetlerdeki bu azalış trendi ekonomi açısından son derece umut verici. Türkiye’de ticaret her geçen gün daha güvenilir bir noktaya ulaşıyor. Senetlerde de çekler gibi karekod sisteminin kullanılması halinde senetlere olan güven de artacağından esnafımız kredi kartı ve banka kartı kullanmak yerine daha çok çek ve senetle ticarete dönecek. Dolayısıyla bir taraftan ticaret daha güvenli hale gelirken diğer taraftan kredi faizleri de düşmüş olacak” dedi.