Kiracılar dikkat!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında sorunlara neden olabilen kira zammı, Mart ayında en fazla ne hangi oranda gerçekleşecek. İşte Mart 2017 kira artış oranı…

Kiracılar dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kiracısınız ve kira sözleşmeniz sona erdi. Borçlar Kanunu’na göre Mart 2017 itibariyle ev sahibiniz en fazla yüzde 5.87 oranında zam yapabilecek. Kanun doğrultusunda ev sahibinin kiracıya daha yüksek oranda zam talebinde bulunması mümkün değil.

KİRA ARTIŞ ORANI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR

Kira zam oranı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) doğrultusunda belirleniyor.

ÜFE’NİN SON 12 AYLIK ORTALAMASI ESASTIR

Kira artış oranı örneğin Mart ayında açıklanan ÜFE’nin son 12 aylık ortalaması alınarak hesaplanıyor. Mart ayında kira kontratlarını yenileyecek olanlar son 12 aylık ÜFE ortalamasına göre en fazla yüzde 5.87 oranında zam yapabilecek.

Örneğin 1000 TL olan kira bedeli ödeyen kiracının Mart ayında yenileyeceği kira kontratına en yüksek yüzde 5.87 oranında zam yansıyacak. Böylece 1000 TL kira bedeli ödeyen kiracı yenilenen kontratıyla en fazla 1.058.70 TL kira ödeyecek.

KARIŞIKLIĞA DİKKAT

Kiracıların TÜİK’in bir önceki yılın aynı ayına göre hesaplanan oran dikkate alınarak zam yapılması noktasında dikkatli olunması gerekiyor. Bu hesaplama kiracıların aleyhine bir yüksek bir oran doğruyor. Bu konuda bağlayıcı olan Yargıtay kararı net. Karar, “Kira artışı ücreti fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir.” şeklindedir. Bu doğrultuda kira zam oranı TÜİK’in bir önceki yılın aynı ayına göre değil, TÜİK tarafından açıklanan verilerdeki 12 aylık ortalama baz alınarak belirleniyor.

WhatsApp Haber Hattı: 0542 800 23 00