Klima sezonuna serin hava rötarı

Geç gelen yaz mevsimi, klima satışlarında beklenen artışı geciktirdi. Sektör temsilcileri, satışların hazirandan itibaren artacağı görüşünde.

Klima sezonuna serin hava rötarı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Havaların ısınmasıyla konut ve iş yerlerinin vazgeçilmezi olan klimalarda sezon, bu yıl geç gelen yaz mevsimi nedeniyle açılamadı.

Klima üreticileri, klima satışlarının mayısta başladığını ancak bu yıl havaların serin olması nedeniyle hazirandan itibaren artacağı görüşünü taşıyor.

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yönet, eskiden klima kullanıcılarının nisan ve mayısta yaz hazırlığı yaptığını belirterek, ev kullanıcılarına yönelik split klima satışlarının mayıstan başlayarak ekim ayına kadar çok farklı ivmeler göstermediğini kaydetti.

Küresel iklim değişikliklerinin etkisiyle son yıllarda mevsim geçişlerinin alışılmışın dışında çok ani olduğunu vurgulayan Yönet, genelde klima satışlarında mayıs ve haziranda serin havalar nedeniyle gerçekleşmeyen, ertelenen satışların temmuz ve ağustos aylarında yoğunlukla gerçekleştiğini gördüklerini ifade etti.

"YOĞUNLUĞA YAKALANMAMAK İÇİN ERKEN DAVRANIN"

Kullanıcılara "Klima satın alırken yaz aylarının yoğunluğuna yakalanmamak için erken harekete geçmekte fayda var" önerisinde bulunan Yönet, İSKİD olarak klima satışları konusunda sektör envanterine büyük önem verdiklerini söyledi.

Taner Yönet, 2016 kayıtlarına göre split klima satışlarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,5 artarak yaklaşık 800 bine ulaştığını, ayrıca ticari klima olarak isimlendirilen değişken debili klima dış ünite satış rakamlarında da benzer artışlar gözlendiğini, geçen yıl yaklaşık 31 bin adetlik satış büyüklüğüne ulaşıldığını bildirdi.

Yönet, bu yıl ÖTV indirimi dolayısıyla split klima fiyatlarında tüm İSKİD üyesi şirketlerin "önemli" kampanyalarla müşterilerine çeşitli avantajlar sunduğunu, bu kampanyaların pazara özellikle mart-nisan döneminde çok sayıda klima girmesini sağladığını kaydetti.

"ÖTV İNDİRİMİ NEDENİYLE SEKTÖR OLARAK 2017'YE HIZLI BİR BAŞLANGIÇ YAPTIK"

İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Yönet, ÖTV indirimi nedeniyle sektör olarak 2017'ye hızlı bir başlangıç yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu kampanyanın devam etmesi ile yaz sonuna kadar pazarda önemli bir dinamizmin etkin olacağını düşünüyoruz. Bununla beraber son kullanıcının klima satın alma kararı vermesinde yaz dönemi hava sıcaklıkları da hala önemli bir etken. Normal şartlar altında 2017 yılında Türkiye klima pazarının büyümeye devam etmesi bekleniyor. İnverter teknolojili klimaların satış fiyatlarının makul seviyelere ulaşmasından dolayı bu yıl yaz aylarının mevsim normalleri içinde yaşanması halinde klima sektörü, satışlarda artış beklemektedir."

Yönet, son yıllarda klima müşterisinin çok bilinçlendiğini, son kullanıcıların, artık klimaları sadece fiyatına bakarak değil, enerji sınıfı ve montaj avantajlarını dikkate alarak seçtiğini, satın aldığı klima cihazını mutlaka yetkili servislerin yapmasını talep ettiğini bildirdi.

Son yıllarda klima bakım paketlerinin satışlarının da ciddi şekilde arttığını vurgulayan Yönet, "Artık kullanıcılar cihazı bozuluncaya kadar kullanmıyor, klimasının ömrünü uzatabilmek için ek bakım paketleri de satın alıyor." dedi.

Yönet, mobil teknolojilerin yaygınlaşmasıyla akıllı klima cihazlarının da ön plana çıkmaya başladığını, uzaktan erişimle çalıştırılabilen klima cihazlarının bu yıl için de önemli bir satış büyüklüğü yakalayacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

"KLİMA SATIŞLARI HAVA SICAKLIKLARI NEDENİYLE BU AYLARDA STABİL SEYRETTİ"

n11.com Satış Genel Müdür Yardımcısı Örpen Koçak da her yıl insanların mont ve ceketini çıkarıp yazlık kıyafete dönüş yaptığında klima sezonunun başlamış olduğunu, bu yıl ise hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyrederek beklenen sıcaklığın oluşmamasının klima sezonunun açılmasını geciktirdiğini söyledi.

Koçak, klima satışlarının hava sıcaklıkları nedeniyle bu aylarda stabil seyrettiğini ancak haziran ayı ortalarına doğru ciddi bir artış görüleceğini düşündüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Klima satışlarında her yıl yaz başlangıcından itibaren 3 aylık dönemde yükselen bir satış grafiği gözlemliyoruz. Her yıl bir önceki yıla göre ortalama yüzde 25 ve 30 arası bir büyüme izlediğimiz bir kategori... Aynı şekilde bu yıl da yaklaşık bu oranda bir artış göreceğiz.

Geçtiğimiz yıl klima sezonunda günde yaklaşık 200 adet satış gözlemliyorduk. Bu yıl üretici firmaların yeni modelleri pazara sunması ve farklı kampanyaların da hayata geçmesiyle önümüzdeki günlerde, günlük 250 adet seviyesine yaklaşacağımızı öngörüyoruz. Öngörü ve satış deneyimlerimize göre geçtiğimiz yıla oranla bu yıl adetlerde yüzde 70'lere varan artış bekliyoruz. Aynı şekilde günlük cirolarımızın da adetlere oranla katlanacağını söyleyebiliriz."

"TALEP HAZİRAN VE RAMAZAN AYI İLE DAHA DA ARTACAKTIR"

Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Emre Ekmekçi ise elektronik ürün kategorisinde binlerce çeşit ürünü müşterilerine sunduklarını, ısıtma ve soğutmanın bu kategorideki önemli ürünler arasında yer aldığını söyledi.

Ekmekçi, klimaların, ısıtma özelliği sayesinde artık 4 mevsim rağbet gören bir ürün statüsünde olduğunu, havaların ısınmaya başladığı şu dönemde başta Ege, Akdeniz ve Güneydoğu kentleri olmak üzere tüm Türkiye'den rağbet gördüğünü ifade ederek, "Şu an artarak devam eden bir satış çizgisi var. Bu talebin haziran ve ramazan ayı ile birlikte daha da artacağını öngörüyoruz." dedi.

Hepsiburada'da yer alan ısıtma ve soğutma ürünleri arasında birçok farklı marka ve özelliğe sahip yüzlerce ürün bulunduğunu dile getiren Ekmekçi, ürünlerin fiyatlarının ısıtma ve soğutma kapasitesine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama bin 600 liradan başladığını, bu yıl, 2016'ya kıyasla özellikle de kampanya dönemlerinde yüzde 50'ye kadar artış gözlemlediklerini kaydetti.

Isıtma-soğutma sektörünün tüm Türkiye'de yükselen bir eğri çizdiğini ifade eden Ekmekçi, 2017 yılı için sektörün Türkiye'de yüzde 5 büyümesinin öngörüldüğünü bildirdi. Hepsiburada olarak platformun klima kategorisinde bu yıl yüzde 50'lik büyüme hedeflediklerini belirten Ekmekçi, şunları kaydetti:

"Sunduğumuz ürün ve fiyat çeşitliliği, ürün karşılaştırma imkanı, dönemsel yapılan ücretsiz kargo ve ürüne özel indirim gibi avantajlar sayesinde bu kategoriye yoğun bir ilgi olduğunu gözlemliyoruz.

Klima sektörü de, pek çok sektörde olduğu gibi dijital dönüşümden etkilendi. Artık daha fazla sayıda ve daha çok çeşide sahip ürünler online platformlarda tüketicilerle buluşuyor. Tüketiciler, yüzlerce marka ve modelin sunulduğu online platformları pek çok sebeple geleneksel perakendeye kıyasla daha fazla tercih etmeye başladı."