KOSGEB'ten yerli ve milli ürüne 5 milyon lira destek

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye'de yerli ve milli imkanlarla üreteceklere 5 milyon liraya kadar destek verecek. Programın tanıtım toplantısında açıklamada bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, destek oranlarının yüzde 70'inin geri ödemesiz, yüzde 30'unun geri ödemeli olarak uygulanacağını açıkladı.

KOSGEB'ten yerli ve milli ürüne 5 milyon lira destek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KOSGEB, “Stratejik Ürün Destek Programı” kapsamında yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkanlarla üreteceklere 5 milyon liraya kadar destek verecek. Destek programı kapsamında düzenlenen protokol imza töreninde bir konuşma yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ithalata karşı yerli üretim seferberliğini başlattıklarına dikkat çekerek, “Yerli ürün seferberliği, teknoloji seferberliğimizin çok önemli bir parçasıdır. Kendi işletmelerimizle, finansmanımızla, insan kaynağımızla, kendi ürünlerimizi üreteceğiz. Bu amaçla, ithal ettiğimiz bir ürünü bunu yapabilecek bir KOBİ’yle eşleştirmek için çalışıyoruz. Bunları bir defaya mahsus tasarıma, geliştirme ve piyasaya sürme masraflarının tamamını veya bir kısmını biz üstleneceğiz. Böylece ithalat azalacak, yerli malı üretim artacaktır. Eğer 2023’te en güçlü 10 ekonomiden birisi olacaksak, ekonomik performansımıza katkı sağlayacak unsurları harekete geçirmeliyiz. Bu unsurlardan biri de cari açığı azaltmaktır. KOBİ’lerin Hızır’ı konumundaki KOSGEB aracılığıyla başlatacağımız bu programla cari açık problemini azaltmaya katkıda bulunan yatırımları destekleyeceğiz. KOSGEB adeta KOBİ’lerin Hızır’ı olacak. İthalat miktarı yüksek stratejik ara malların yerli üretimini teşvik edeceğiz. Böylelikle ülke ekonomisine katma değer sağlanacak, yerli imalat sanayinin gelişmesi desteklenecektir. Hazırladığımız bu program ile ithalatı yüksek olan stratejik ürünlerin yerlileştirilmesini ve millileştirilmesini hedefliyoruz. Yerli ve milli üretimi güçlü bir şekilde teşvik ediyoruz. Bu program kapsamında proje başvurularını dönemsel olarak alacağız. Proje süresi en çok 36 ay olup, kurum kararıyla 6 aya kadar da ek süre veriyoruz” diye konuştu.

Program kapsamında verilecek desteklerin toplam üst limitinin 5 milyon lira olduğunu söyleyen Özlü, destek programına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Destek alanların yüzde 70’i geri ödemesiz, yüzde 30’u geri ödemeli olarak uygulanacaktır. İşletmeler, desteklenmesi öngörülen tutarın yüzde 25’i kadar avans ödemesi alabilecekler. Destek kapsamında istenen teminat mektubu giderlerini yüzde 100 oranında destekliyoruz. Program çerçevesinde hazırladığımız projeksiyona göre 500 projenin desteklenmesiyle 2 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacak. KOBİ’lerin imalat sanayinde oluşturduğu cari açık yüzde 10 azalacak. Verdiğimiz bu destekle KOBİ’lerimiz 250 milyon liralık bir katma değer oluşturacaktır.”

“HÜKÜMETİMİZİN SON YILLARDA ATTIĞI ADIMLAR SAYESİNDE KENDİNDEN EMİN, GÜCÜNE İNANAN BAMBAŞKA BİR TÜRKİYE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Programa Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı. AK Parti hükümeti tarafından son yıllarda atılan adımlar sayesinde kendinden emin ve gücüne inanan bambaşka bir Türkiye ile karşı karşıya kalındığını belirterek konuşmasına başlayan Bakan Arslan, “Hükümetimizin son yıllarda attığı adımlar sayesinde kendinden emin, gücüne inanan bambaşka bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Gelişen, değişen dünyaya ayak uyduran ve bu anlamda her adımını planlayarak atan, geleceğe küresel oyuncu olarak ilerleyen bir Türkiye. Ancak yerli sanayimiz olmazsa, kendi araçlarımızı, kendi tekerimizi, kendi rayımızı üretemezsek, kendi iletişim altyapımızı kuramazsak herhalde küresel oyuncu olmaktan bahsetmek mümkün değildir. Bu anlamda çağın gerektirdiği bütün donanımlara sahip olmak için var gücümüzle çalışmalı ve her daim yapılanı bir adım öne taşımalıyız. Türkiye zaten her anlamda yerli üretici için fırsatlar sunmakta, ülkenin her yerini yatırım alanı ve şantiye haline getirdik. Türkiye’de hafif raylı sistemler, metrolar, hızlı tren, iletişim hizmetlerine büyük yatırımlar yapıyoruz. Yerli sanayimizi geliştirerek ithal ettiğimiz sanayi ürünlerinin miktarını düşürmek ve ürettiğimiz milli ürünlerle dünya çapında küresel bir üretici ve ihracat ülkesi olmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

KOBİ’lerin güçlendirilmesi, yerli ve milli üretimin teşvik edilmesi amacıyla hayata geçirilen “Stratejik Ürün Destek Programı” hakkında açıklamada bulunan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Yaklaşık 1 ay önce çağrısına çıktığımız KOBİ’lerin teknolojik yatırımlarını desteklemeye yönelik olan KOBİ Tekno Yatırım Destek Programı ile bugün çağrısına çıktığımız Stratejik Ürün Destek Programı ile yurt dışından ithal ettiğimiz teknolojik ürünleri ve ara malları kendi imkanlarımızla yerli ve milli şirketlerimizle ve KOSGEB desteğiyle üretmek için bir seferberlik başlattığımızı ifade etmek isterim. KOSGEB olarak hayata geçirdiğimiz bu programlar aynı zamanda gelecek dönem içinde kurumumuzun odaklanacağı alanlar ve yön haritamız hakkında da önemli ipuçları taşımaktadır. Bizler bir taraftan KOBİ’lerimizin teknolojik altyapılarını güçlendirmeye devam ederken, diğer taraftan da cari açığımızı kapatacak KOBİ’ler vasıtasıyla teknoloji üretimini tabana yayacak öncelikli ve stratejik alanlarda uluslararası oyuncularımızı çıkartacak adımlar atmaya devam ediyoruz. Sloganımız, teknoloji odaklı yerli ve milli üretim olacaktır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), KOSGEB, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında “Stratejik Ürün Geliştirme Programı” kapsamında protokol imzalandı.