Madrid'de dörtlü zirve sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşme İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleşti.

Madrid'de dörtlü zirve sona erdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rusya’nın Ukrayna topraklarına saldırmasının ardından Rus ordusunun kendilerini de işgal edeceği endişesiyle NATO’ya üyelik başvurusunda bulunan İsveç ve Finlandiya, Türkiye tarafından veto yemişti. Türkiye'nin vetosundan sonra görüşmek için Ankara'ya gelen iki ülke temsicileri taleplerin hiçbirini yerine getirmedi.

Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya verilen desteğin kesilmesi konusunda net ve sert tutumuna rağmen iki ülkeden halen bir somut adım gelmesede Finlandiya ve İsveç başbakanları umutlu konuştu.

SİYASİ İSTİŞARELER ANKARA'DA YAPILACAK

Dışişleri Bakanlığı Türkiye-İsveç görüşmelerine dair açıklamada bulundu. 

Türkiye ve İsveç istişarelerinin yarın Ankara'da yapılacağını duyuran Dışileri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemiz ve İsveç arasında düzenli siyasi istişareler, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Sayın Faruk Kaymakçı ve İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Robert Rydberg eşbaşkanlığında 29 Haziran 2022 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecektir.

Siyasi istişareler çerçevesinde Türkiye - İsveç ikili ilişkilerinin kapsamlı olarak ele alınması, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üzerinde durulması ve güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir."

2 SAATLİK KRİTİK ZİRVE

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zİrvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katılımıyla dörtlü zirve gerçekleşti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ev sahipliğinde basına kapalı olarak yapılan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

"ERDOĞAN İLE İLERLEME KAYDETMEYİ UMUYORUZ"

Kritik görüşme başlamadan önce açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugünkü görüşmede ilerleme kaydetmeyi umuyoruz” derken, “Ukrayna tahılı krizi konusundaki çabalarından ötürü Türkiye'ye müteşekkirim” ifadelerini kullandı.