Malatya'dan 111 ülkeye kayısı ihracatı

Malatya'nın kuru kayısısı, geçen yıl Amerika'dan Okyanusya'ya, Asya'dan Afrika'ya kadar dünyanın dört bir yanından 111 ülkenin sofralarını süsledi.

Malatya'dan 111 ülkeye kayısı ihracatı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Malatya Ticaret Borsasının 2016 ihracat verilerinden derlediği bilgilere göre, önceki yıl 104 ülkeye yapılan kayısı ihracatında tüccarların yeni pazar arayışları sonuç vermeye başladı.

Geçen yıl 111 ülkeye gerçekleştirilen yaklaşık 79 bin 172 ton kuru kayısı ihracatından 290 milyon 672 bin dolar gelir elde edildi.

İhracatta ilk sırayı önceki yıllarda olduğu gibi geçen yıl da Amerika Birleşik Devletleri aldı. 2015 yılında 9 bin 986 ton kayısının ihraç edildiği ABD'ye geçen yıl 10 bin 638 ton kayısı satıldı.

Kayısı ihracatında ABD'yi 6 bin 784 tonla Fransa, 5 bin 653 tonla Birleşik Krallık, 5 bin 544 tonla Almanya, 4 bin 257 tonla da Rusya Federasyonu izledi.

YENİ ÜLKELER İHRACAT LİSTESİNDE YER ALDI

Geçen yıl ihracat yapılan ülkeler listesine 7 yeni ülke de katıldı.

Buna göre, önceki yıl kuru kayısı ihracatında yer almayan Senegal, Ekvador, Kosta Rika, Panama, Moğolistan, Birleşik Arap Amirlikleri ve Özbekistan da geçen yıl kuru kayısı ithal eden ülkeler arasında yer aldı. Dubai'ye geçen yıl 35 ton, Özbekistan'a 22 ton, Kosta Rika'ya yaklaşık 4 ton, Panama'ya yaklaşık 1,5 ton, Moğolistan ve Ekvador'a 1'er ton ve Senegal'e de 170 kilogram kayısı gönderildi.

"ÖNEMLİ OLAN YENİ ÜLKELERE GİRMEK"

İhracat verilerini değerlendiren Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, kuru kayısı ihracatı yapılacak ülke sayısını her yıl artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Dünyanın bütün ülkelerine ihracat gerçekleştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Özbey, şunları kaydetti:

"Her yıl bu sayıyı artırıyoruz. Netice itibarıyla daha da çok artacak. Geçen yıl 79 bin 172 ton kuru kayısı karşılığında 290 milyon 672 bin dolar ihracat girdisi sağlamışız. Bu yeterli mi aslında değil. 2 yıl üst üste rekoltenin düşük olması neticesinde kuru kayısı fiyatlarının anormal yükselmesi dünyada kuru kayısı ihracat miktarının azalmasına sebep oldu. Yurt dışındaki insanların da ekonomik sıkıntıları var. Yüksek fiyatlı kuru kayısı alacak güçleri olmadığı için raflardan aşağılara doğru indi. İnşallah fiyatlar makul, rekolteler de iyi seviyede olursa bundan sonra biz bu miktarı arttıracağız."