Meyve fiyatları normale dönüyor

İlkbaharla birlikte pazar tezgahlarını süslemeye başlayan, ancak yüksek fiyatları ile adeta yanına yaklaşılamayan meyve fiyatlarının yavay yavaş normala dönmeye başladı. Pazarcı Emin Özkaya, 'Ülkemiz genelinde fiyatlar normale dönüyor. Meyve fiyatları şu anda ateş pahası olabilir. Ama ilerleyen zamanlarda fiyatlarda ciddi bir düşüş bekliyoruz' diye belirtti.

Meyve fiyatları normale dönüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçen sene yaşanan aşırı soğuklar, yoğun kar yağışı ve don, ülke genelinde tarım sektörünü de üretimi olumsuz olarak etkiledi. Azalan üretimle beraber meyve ve sebze fiyatlarında ciddi anlamda bir fiyat artışı oldu. Geçen sene yükselen meyve sebze fiyatları adeta vatandaşların cebini yaktı. Bu sene mevsimin normale dönmeye başlaması üreticiyi ve tüketiciyi sevindirdi. Bu sene toprak verimliliğinin artması, üretimin de artmasına neden oldu. Meyve üretiminin artması sayesinde fiyatlar düşmeye başladı. İlerleyen günlerde pazarcılar, fiyatların daha da düşmesini beklediklerini söyledi.

YERLİ ÜRÜN ÇIKINCA FİYATLAR DA DÜŞÜYOR

Pazar esnafı Emin Özkaya, ülke genelinde toprakların geçen seneye nazaran daha verimli olduğunu ve daha fazla üretim gerçekleşmesini beklediklerini anlatan Özkaya, "Tezgahda Mersin'den yeni gelen kavunumuz var. Şu anda 12 Türk lirasından satışa sunuyoruz. İthal kavunlar geliyordu. Kilogramı 20-25 TL'den satıyorduk. Yerli kavunun fiyatı daha uygun ve tadı daha lezzetli. Mükemmel bir tadı var. Bu sene kilogram satış fiyatı 12 TL'den alıcı bulurken geçen sene başlangıçta 25 TL gibi bir fiyatla müşteriye sunuluyordu. Genel olarak yarım kilogram ile 1 buçuk kilogram arası hacmi değişiyor. İlerleyen günlerde fiyatı daha da düşecek. Vatandaşlar ilgi gösteriyor. Mesela, İran ve Yemen gibi komşu ülkelerden gelen karpuzun kilogram fiyatı 3,5 TL'ye satılıyor. Şu anda dilimle karpuz satıyoruz. Antalya yöresindeki seralarda yetişen karpuzlar birçok tezgah da yerini alınca vatandaşlar karpuza doyacak inşallah. Yerli çağla çıktı. Çağalanın kilosu 150 liraydı. Çağala şu anda 12 TL'ye kadar düştü. Çilek kilogramı 10 TL'den satılıyor. Yeşil eriğin kilogramı 600 TL'den 100 TL'ye kadar düştü. Önümüzdeki hafta içerisinde de fiyatının daha da düşmesini bekliyoruz. Yerli karpuzumuz, yerli kavunumuz, yerli çilek yerli karadut tezgahlarda yerini aldı" dedi.

CİDDİ FİYAT DÜŞÜŞÜ BEKLİYORUZ

Ülke genelinde fiyatlar normale dönmeye başladığını anlatan Özkaya, "Meyve fiyatları şu anda ateş pahası olabilir. Ama ilerleyen zamanlarda fiyatlarda ciddi bir düşüş bekliyoruz. Bu sene topraklar daha verimli. Geçen sene birçok yeri soğuk ve don vurmuştu beklenilen verim alınamamıştı. Bu sene o yerler çok iyi. Bakımları düzenli olarak yapılıyor. Bol bol ürün üretimi olacağını düşünüyoruz. Bu da tüketiciye olumlu bir şekilde yansıyacak. Geçen sene elma üretimi çok azdı. Elma fiyatlarının yüksek olmasının sebebi o. Rusya'ya el altından, dolaylı yollardan çok mal gönderiliyor. Fiyat artışlarının temel sebeplerinden biri de bu. Bu konuda denetimler arttırılmalı. Bazı üreticiler soğan ve patates gibi ürünleri piyasaya sürmek yerine depolarda bekletti. Mallar uygun fiyata vatandaşlara sunulması gerekirken bir kısmı depolarda çürüdü. Referandum süreci piyasayı çok etkiliyor. 15 Temmuzdan sonra insanlarda başlayan tedirginlik halen bitmiş değil. Halk oylamasından sonra piyasanın canlanmasını umut ediyoruz" diye ifade etti.