Ortalık çok karışacak!

Kanal 23 televizyonunda cumartesi günleri yayınlanan 6. gün programında çok tartışılacak bir konu ele alındı.

Ortalık çok karışacak!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özel Haber / Yapımcılığı ve sunuculuğunu Mehmet Ali Baysal’ın yaptığı Türkiye gazetesi köşe yazarı ve ilimiz Hakimiyet Gazetesi başyazarı Av. Cengiz Gülaç’ın yorumlarıyla renk kattığı sevilen programda, son günlerde ABD Kongre merkezinin işgali sebebiyle mizahi olarak gündeme gelen vişneçürüğü mermeri etrafında yapılan haberlerde kullanılan yöresel ağız konusu masaya yatırıldı.

Av. Cengiz Gülaç, ilimizin tanıtımında kullanılan söylem, kullanılan dil ve üsluba dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle ulusal medyaya yansıyan ve şehrimizde günlük yaşamda kullanılan dil ve ağızla ilgisi olmayan abartılı şive kullanılmasının yanlışlığına dikkat çekti.

İlimizde günlük yaşamda kullanılan konuşma şekli ve şivenin; sade, akıcı ve anlaşılabilir olduğunu ifade eden Av. Cengiz Gülaç, tiyatro ya da sanat yapma adına bazı şahısların bu güzelim dili anlaşılmaz ve aşırı derecede abartılı ve baskın vurgu ve tonlama ile itici hale getirdiklerini belirtti.

KİŞİSEL SOYTARILIK YAPILIYOR

Sanat, tiyatro ya da ilimizle ilgili bir haberde yöresel ağız ve şive kullanılmasının yanlışlığına dikkat çeken Av. Cengiz Gülaç, ilimizde tiyatro, sanat ya da farklı amaçla yapılan bazı programlarda yöresel ağız kullanılmasının sanat olmadığını, şive üzerinden yapılan espri ve komedi ürünlerinin de hiçbir sanatsal değeri ve kıymeti olmayacağını ifade etti.

Son günlerde ABD Kongre binasının göstericiler tarafından işgali esnasında ironik söylemlerle dile getirilen ve ilimizde çıkartılan vişne mermeri etrafındaki paylaşımların, ulusal medyaya taşınmasının ilimizin ve mermerimizin tanıtımı açısından önemli olduğuna dikkat çeken Av. Cengiz Gülaç, ancak bunun yöresel şive ile ve dinleyenleri irrite edici bir üslupla verilmesinin şehrimiz açısından kötü ve gerçeği yansıtmayan bir tanıtım olduğunu belirti.

Haberi izleyen insanların, ilimizde herkesin böyle konuştuğu kanaatine varacağını ve bunun da doğru olmadığını ifade eden Av. Cengiz Gülaç, bu tip çalışmalar kişisel soytarılık olarak değerlendirdi.

Av. Cengiz Gülaç’ın bu yorumu,  şehirde yeni bir tartışmanın da fitilini ateşleyecek gibi görünüyor.

Görünen o ki,  bugünden sonra bu olayın doğruluğunu savunanlar ile yanlış olduğunu iddia edenler arasında yaşanacak polemik nasıl tatlıya bağlanacak bakıp izleyeceğiz.