Otomobillerde ÖTV indirimi sona erdi

Geçen yıl kasım ayında başlayan otomobillerdeki ÖTV indirimi, bugün itibarıyla sona erdi.

Otomobillerde ÖTV indirimi sona erdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Buna göre otomobillerin sıfır ve ikinci el piyasasında, en az yüzde 11'lik bir fiyat artışı bekleniyor.

Motor hacmi 1.6 litre altında kalan otomobillere uygulanan 15 puanlık ÖTV indirimi, bugün itibarıyla sonlandı. Otomotiv sektöründekiler indirimin devam ettirilmesi talebini hükümete iletti, ancak bu talebe yönelik herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Mevcut duruma göre indirimin sona ermesiyle sıfır otomobil fiyatlarında, ortalama yüzde 11'lik bir artış yaşanması bekleniyor.

FİYATLAR YÜKSELİYOR 
ÖTV konusunda eğer devlet bir başka adım atmazsa, indirim sona erecek ve fiyatlarda yüklü miktarda artış olacak. Hem de bu artışın nedeni yalnızca ÖTV ile değil, KDV ile de olacak. 

Sektördeki otomotiv satıcılarına göre indirim kapsamında 70 ila 120 bin lira olan 1.6 altındaki motora sahip otomobillerden yüzde 35 ÖTV alınıyordu. Şimdi bu oran yeniden yüzde 50'ye yükseldi. Araçlarda yüzde 18'lik KDV, ÖTV eklendikten sonraki meblağda büyük bir artış oluyor. Öyle ki vergi öncesinde 100 bin lira olan bir aracın satış fiyatı ÖTV indiriminin sona ermesiyle 159 bin 300'den 177 bin liraya çıkacak

İKİNCİ EL PİYASASI DA ARTACAK 
ÖTV her ne kadar sıfır araçlar için uygulansa da pazarda yaşanacak artış veya düşüşler, ikinci el piyasasını da etkiliyor. 

ÖTV indiriminin ardından sıfır araç fiyatlarında ortalama yüzde 10 civarında düşüş olurken, ikinci el araçların fiyatlarındaki düşüş yüzde 7'yi bulmuştu. Yeni bir ÖTV indirimi gelmemesi durumunda, ikinci el otomobil fiyatlarında da yüzde 7-8'lik bir artış yaşanması bekleniyor.