Rektör Demirdağ, Son Dakika 23'e konuştu

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, bölgede en çok takip edilen haber sitesi Son Dakika 23'e konuştu.

Rektör Demirdağ, Son Dakika 23'e konuştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fırat Üniversitesi hakkında muhabirimiz Emirhan Bak’a samimi açıklamalarda bulunan Rektör Demirdağ, Doğunun parlayan yıldızı olan Fırat Üniversitesi hakkında bilgi verip planlanan projeleri anlattı.

İşte Bak’ın röportajı…

Fırat Üniversitesinde merkez kampüs ve ilçe yerleşkeleri dahil toplam ne kadar öğrenci öğrenim görmektedir? 

Üniversitemizde lisans, önlisans, yükseklisans, doktora ve yabancı uyruklu öğrenci olmak üzere toplam 44 Bin 650 öğrenci eğitim ve öğretim görmektedir. Bu yıl bölümlerimizin doluluk oranını değerlendirecek olursak kötü bir noktada olmadığımızı söyleyebiliriz. Kaliteden ödün vermeden huzurlu bir şekilde eğitim ve öğretimimizi sürdürmekteyiz.

 

Üniversitede öğrenim gören öğrencilerin yararlandığı sosyal haklar hakkında bilgi alabilir miyiz?

1200 öğrenciye yemek bursu vermekteyiz. Ayrıca 145 kısmi zamanlı öğrenci, üniversitemiz bünyesinde farklı birimlerde çalışıyor. SKS öğrencilerimize proje destekleri için 5 bin lira destek sağlamaktadır.

Ayrıca fakülteler içerisinde çeşitli burs programları da mevcuttur. 

Üniversite içerisinde yer alan yemekhane günlük, ortalama ne kadar öğrenci için yemek çıkarmaktadır?

Üniversitemizde 10 bine yakın günlük yemek çıkarılmaktadır.

Bir öğrenciye maliyeti ne kadar?

Dört çeşit yemeğin bize maliyeti 11 lira  iken, bizden öğrenciye yansıması 2.5 TL dir.

Ayrıca yemeklerin yapımı üniversiteye ait buradaki amacımız, öğrencilerimiz için daha kaliteli daha sağlıklı ve daha fazla öğün çıkarmaktır. 

7/24 açık kalarak üniversitemize değer katan yeni kütüphanemizin son durumu hakkında güncel bilgi alabilir miyiz?

Mühendislik Kampüsündeki kütüphanemize ilave olarak Rektörlük Kampüsünde Eğitim Fakültesi yanında 13 Bin 500 m2 alanlı modern bir kütüphane yaptık. 3 katlı olan modern kütüphane binamızda, 3500 metre kare genel çalışma salonu, kitap, dinlenme salonu 24 saat açık çok amaçlı salonlar, tek kişilik ve grup çalışmalarının yapılabileceği odalar, multimedya ve bilgisayar salonları ile konferans salonu bulunuyor. Kütüphanemiz, tamamen akıllı kütüphane şeklinde hizmete açılacaktır. Kitap tarama, temini, ödünç alımı, iadesi gibi bütün işlemler son teknolojiler kullanılarak yapılacak ve bu işlemler için herhangi bir memura ihtiyaç duymadan öğrencilerimiz tarafından kendi öğrenci kartları kullanılarak yapılabilecektir. Kütüphanemiz 2019 yılı sonuna kadar tamamen faaliyete geçecek şekilde planlama yapmış durumdayız. Mühendislik kampüsü kütüphanemizden rektörlük kampüsüne taşınacak kitap ve materyaller var. Taşıma işlemi tamamlandıktan sonra çalışma salonlarımız için mühendislik kampüsünde de fiziki mekan rahatlaması olacaktır. Bina tam olarak bitmiş durumda, dizaynlar yapılmakta, aralık sonunda kadar yüzde 90 kullanıma açılmış olacaktır.  Tüm bu süreçlerden sonra eski kütüphanemiz de öğrencilerimiz için hizmet vermeye devam edecek.

Mimarlık fakültesinin son durumu hakkında bilgi alabilir miyiz? 
 
Toplam 19 Bin m2 kapalı alana sahip Mühendislik Mimarlık Fakültesi Binamız tamamlanarak, eğitim öğretime başladı. Fakülte binamızda Mimarlık bölümünün yanında, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği bölümleri ile İktisadi ve İdari Bilimler Çalışma Ekonomisi bölümleri yer almaktadır. Şehir ve Bölge Planlaması bölümü ve Harita Mühendisliği bölümü için yerler tahsis edilmiştir. Binamızın resmi açılışı  yapılmadı fakat derslerimiz verilmekte binamız şuan aktif olarak hizmet vermektedir.

Uzun yıllardır yapımı devam eden Murad Camiinin son durumu nedir?

Üniversitemiz Rektörlük kampüsünde bulunan Murad Camiinin aralık sonu itibariyle tamamlanmasını bekliyoruz. Caminin çevre düzenlemesi Yapı İşleri Daire Başkanlığımız tarafından tamamlandı. Üniversitemiz akademik ve idari personelinin destekleriyle kısa zamanda bitirilmesini hedefliyoruz. 2020 yılına kalmadan tam olarak bitmiş olacağını ifade edebilirim.

Yeni açılacak bölüm ya da açılması düşünülen bölümler var mı?

O konuda çalışmalarımız sürüyor. Hukuk Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Yabancı diller YO bünyesinde 4 yıllık Mütercim-Tercümanlık (İngilizce) programı.

Karakoçan MYO bünyesinde ,Gıda Kontrol ve Analiz Teknikerliği, Tapu Kadastro Programı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Programı…

Baskil MYO bünyesinde, Sağlık Kurumları İşletmeciliği

Sosyal Bilimler MYO bünyesinde, Aşçılık ve Mutfak Hizmetleri Programı

Elazığ OSB MYO bünyesinde, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Tekstil ve Giyim 

Kovancılar MYO bünyesinde, Odyometri, Sosyal Hizmetler..

Sivrice MYO Bünyesinde, Turist Rehberliği Programı, Seyahat, Turizm ve Eğlence Hizmetleri Programları için Yüksek Öğrenim Kurumuna başvurularımızı yaptık. Kabul görmesi durumunda bu bölümleri üniversitemize hızlı bir şekilde  kazandırmayı hedefliyoruz.

Taşınması gündemde olan fakülteler var mı?

Zaman içerisinde uzun vadede kısım kısım çeşitli fakültelerin taşınması söz konusu, ana merkezimiz olarak kesik köprü kampüsümüzü görmekteyiz, Fırat Üniversitenin geleceğinin olduğu kampüs olarak ifade edebiliriz, kaynak temin edildiğinde ek binalar yapıldığında iktisadi idari bilimler fakültesi, hukuk fakültesi, ilâhiyat fakültesi orta vadede hastanesiyle birlikte veteriner fakültesi çok daha ileri ki dönemlerde ise sağlıkla ilgili bir alan tespit edip kesik köprü kampüsümüze kurmak istiyoruz.