Servis aracı şoförlüğü yeterlilik belgesi protokolünde imzalar atıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 'Ekim ayının sonunda, servis şoförlerimizi de kapsayacak alanlarda yeterliliklerin hazırlanması süreci tamamlanacak. Bu sürecin arkasından, akredite sınav belgelendirme merkezimizin akreditasyon çalışmalarını başlatacağız. Bu akreditasyon çalışmaları uluslararası kurallara ve kalite güvence sistemlerine uygun olarak yapılıyor' dedi.

Servis aracı şoförlüğü yeterlilik belgesi protokolünde imzalar atıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında servis aracı şoförlüğü yeterlilik belgesi protokolü imzalandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı zilinin çaldığını belirterek, "Ders başı yapıldı. Yeni dönemde eğitimle ilgili evlatlarımızın daha güvenli, sağlıklı koşullarda dönemi geçirmesi için Çalışma Bakanlığı olarak gerekli inisiyatifi almış bulunmaktayız. Bugünde çok önemli bir konuyla ilgili yeni bir uygulamanın adımını atmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Uzun süredir gündemimizde olan bir konu. Bunun ilk adımını atacağız, kısa süre içerisinde tamamlanmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Mesleki Yeterlilik Kurumuna ilişkin bilgi veren Sarıeroğlu, şu ana kadar 230 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesinin verildiğini, 196 bin mesleki yeterlilik belgesinin zorunluluk haline getirilen iş sınıflarına verildiğini ifade etti. Protokolle birlikte önümüzdeki dönemde daha çok sayıda belge verileceğini kaydeden Sarıeroğlu, “Bu belgeler sayesinde iletişimin diyalogun önemli olduğu, çocuklarımızın vatandaşlarımızın daha güvenli ve huzurlu bir şekilde ulaşımlarının sağlanması için gerekli adımları atmış olacağız. Meslek standartları tüm konuları kapsayıcı şekilde hazırlanıyor, meslek standartlarımız tamamlanmıştı, yeterliliklerin hazırlanması süreci devam ediyor. Ekim ayının sonunda, bu alanlarda, servis şoförlerimizi de kapsayacak alanlarda yeterliliklerin hazırlanması süreci tamamlanacak. Bu sürecin arkasından, akredite sınav belgelendirme merkezimizin akreditasyon çalışmalarını başlatacağız. Bu akreditasyon çalışmaları uluslararası kurallara ve kalite güvence sistemlerine uygun olarak yapılıyor" diye konuştu.

Servis şoförlerinin akreditasyon sürecinin daha hızlı yapılması ve en kısa sürede sınav belgelendirme işlemlerinin başlaması için protokolün imzalandığını kaydeden Bakan Sarıeroğlu, 6 ay içerisinde süreçlerin tamamlanacağını dile getirdi. Birçok kriterlerinin olduğunu anlatan Sarıeroğlu, "Özellikle sürüş teknikleri, kişisel iletişim, pedagoji gibi alanlarda yeterliliklerini tam olarak ortaya koymaları gerekiyor. Yine başta çocuk istismarı olmak üzere yüz kızartıcı hiçbir suçu işlememiş olmaları gerekiyor, bu sınavlara girmeleri için" şeklinde konuştu.

Servis şoförlerinin zor ve sorumluluğu ağır bir iş yaptığına dikkati çeken Bakan Sarıeroğlu, "Bundan sonra daha sağlıklı, huzurlu, güvenli şartlarda evlatlarımızı okul ve ev arasında ulaşımlarının sağlanmasını arzu ediyoruz. Ailelerimiz açısından elzem olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Okullarımızdaki hijyen koşullarının da çocuklarımızın sağlıklı koşullarda eğitim görmesinin de önemli olduğuna inanıyoruz. Bakanlığımız bünyesinde toplum yararına çalışma programı uygulanıyor. Toplum yararına çalışma programı kapsamında bu dönemde tüm Türkiye'de 40 bin kardeşimize, 35 yaş üzerinde olan uzun dönemli işsiz olan, ailesinin geliri belli bir seviyenin altında olan kişilerden bazı kriterlere göre belirliyoruz. Okullarımızın temizlik, çevre düzenlemesi işlerinde görevlendirilmek üzere Milli Eğitim Bakanlığımızla ortak bir çalışma yaptık. Toplum yararına çalışma programımız kapsamında 40 bin kişi bu hafta itibarıyla okullarımızda görev almaya başlayacaklar."

Çocukların kötü alışkanlıklarda uzak tutulması konusunda hükümetin hassasiyetinin çok yüksek olduğunu anlatan Sarıeroğlu, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim ve Çalışma Bakanlığı olarak yapılan ortak çalışma sonrası, risk sınıfına göre ayrılan okullarda, toplum yararına çalışma programı kapsamında 10 bin kişinin belirlendiği ve önümüzdeki dönemde bu sayının artırılacağını belirtti. Sarıeroğlu, bu kapsamda sertifikalı ve belgeli güvenlik görevlisi de görevlendireceklerini ifade etti. İş sağlığı güvenliği kapsamında çocuklar için de kitaplar hazırlandığını kaydeden Sarıeroğlu, bu dönemde eğitim öğretim yılına güçlü başladıklarını söyledi. Sarıeroğlu, 6 ay sonra da şoförlerin belgeli olarak çalışmaya başlayacağına işaret etti.

TESK Başkanı Palandöken de protokolün bundan böyle sık sık gündeme gelen olumsuzlukların ortadan kaldırılması ile ilgili olduğunu anlatarak, yaklaşık 65 bin şoför esnafının eğitilmesinin zaman alacağını, ancak en kısa zamanda bunun neticeleneceğini söyledi. Palandöken, altyapı hazırlıklarının da süratle tamamlanacağına dikkati çekti.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Ceylan, son günlerde tartışılan bir hususun protokol törenin imzalandığını belirterek, protokolün en geç Ekim ayı başlarında yürürlüğe gireceğini ifade etti. Ceylan, altı aylık süre içerisinde bütün toplu taşıma ve servis şoförlerinin mesleki yeterlilik belgesinin temin edileceğini dile getirdi.

İmza töreni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan’ın katılımıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu'nda gerçekleştirildi.