Sigarada 6 binden fazla zararlı kimyasal madde var

Tütün dumanında 6 binden fazla zararlı kimyasal maddenin bulunduğunu belirten Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, bunların 70'den fazlasının kansere yol açtığını söyledi.

Sigarada 6 binden fazla zararlı kimyasal madde var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tütün dumanında 6 binden fazla zararlı kimyasal maddenin bulunduğunu belirten Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, bunların 70’den fazlasının kansere yol açtığını söyledi.

Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, sigaranın zararları konusunda bilgi verdi.Sigaranın akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa sebebiyet verdiğini belirten Söyiler, sigara dumanına maruz kalmanın sigara içmeyen insanlarda da kalp krizi ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını aktardı.

Tütün mamullerinin Ramazan ayında daha fazla vahim sonuçlara sebep olabileceğini kaydeden Söyiler, “Tüm gün sigara içilmemesinin ardından iftar sonrası, tütün ürünü kullanan kişilerde kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde yükselme olur. Bunların etkisiyle damarlarda daralma ve organlara yeterince oksijen taşınamaması gibi sonuçların yanı sıra tansiyon yükselmesi ve beyin kanaması riski de artar. Beyin nikotin tarafından hızla uyarılır, baş dönmesi, gözlerde kararma, bulantı, odaklanamama gibi sorunlar husule gelir”dedi.

Ramazan ayının sigarayı bırakmak için en uygun zaman olduğunu dile getiren Söyiler," Oruç nedeniyle uzun süre sigara içmeden kalabilmek bırakmaya çalışanları iftar sonrasında da içmeme konusunda cesaretlendirir. Bu cesaret ve kendine güven başarılı sonuç almanın anahtarıdır. Uzun zaman sabırla inancının gereği olarak yemeden içmeden kalabilen insan, bağımlılık yapıcı madde olan sigarayı, rızıkla nimetlendirildiğimiz iftar saatinden sonrada içmemeye niyet ve azmederek, nefsin emrini yerine getirip sigara içmektense Rabbinin verdiği emanete sağlığına kolaylıkla sahip çıkabilir. Böylelikle nikotin alınmayan süreler ne kadar uzar ve sürekli hale gelirse sigaraya duyulan ihtiyaçta bir o kadar azalacaktır”şeklinde konuştu.