Silikozis hastalığından Türkiye'de 71, Bingöl'de 19'uncu ölüm

Kot taşlama nedeniyle yakalanılan Silikozis hastalığından Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 19'uncu ölüm gerçekleşti. 4 yıldır yatağa mahkum olarak yaşayan ve yaşamını yitiren Silikozis hastası Ramazan Aydar, ölmeden önce köyde 100'den fazla bu hastalıkla mücadele eden olduğunu ve yardım eli beklediklerini söylemişti.

Silikozis hastalığından Türkiye'de 71, Bingöl'de 19'uncu ölüm
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kot taşlama nedeniyle yakalanılan Silikozis hastalığından Bingöl’ün Karlıova ilçesinde 19’uncu ölüm gerçekleşti. 4 yıldır yatağa mahkum olarak yaşayan ve yaşamını yitiren Silikozis hastası Ramazan Aydar, ölmeden önce köyde 100’den fazla bu hastalıkla mücadele eden olduğunu ve yardım eli beklediklerini söylemişti.

Kot taşlama veya kot kumlama nedeniyle ‘Silikozis’ hastası, Türkiye genelinde en çok Bingöl’ün Karlıova İlçesine bağlı Taşlıçay köyünde bulunuyor. Silikozis hastalarından biri olan ve uzun Süredir tedavi gören Karlıova’nın Taşlıçay köyünde ikamet eden 6 çocuk babası Ramazan Aydar, bugün Elazığ’da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

İHA’ya verdiği röportajda 11 yıl önce silikozis hastalığına yakalandığını aktaran Aydar, "4 yıldır yatağa mahkum kaldım, oksijen cihazına bağlıyım. Köyümüzde yüzden fazla bu hastalıkla mücadele eden var. Devletimizden, yetkililerimizden ricamız bize yardım eli uzatmalarını istiyoruz” demişti.

Yıllardır Silikozis hastaları için mücadele veren emekli öğretmen Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Semiramis Karaaslan ise, "Türkiye’de bin 500 kayıtlı silikozis hastamız var bunlardan 400’ü Taşlıçay köyümüzde. Bingöl başta olmak üzere Erzurum, Diyarbakır, Muş, Sinop, Giresun, Tokat ve İstanbul’da hastalarımız mevcut" diye bilgi vermişti.

19’uncu ölümün ardından yazılı bir açıklama yapan Karaarslan, "Günlerce Bingöl Devlet Hastanesin’de tedavi gören, doktorların tüm çabalarına rağmen yakalandığı silikozis illetiyle mücadele eden ve 4 kardeşten biri olan, 3 kız, 3 erkek 6 çocuk babası silikozis hastamız Ramazan Aydar Elazığ’da vefat etti. Cenazesi Taşlıçay da defnedilecek. Acımız büyük. 6 çocuk boynu bükük, babasız kaldı. Yetkililerden her zaman tekrar ettiğimiz ve bir kez daha yineleyeceğimiz bir talebimiz var. 2011’de çıkarılan torba yasadan ellerinde raporları olduğu halde yararlanamayan hastalarımıza bir hak daha tanınması. Bu evlatlarımız denetimsiz, ruhsatsız ve de sigortasız çalıştıkları iş yerlerinde ölüme kucak açtıklarını bilmediler. Kotlar beyazladı, onların hayatı karardı. Sayıları parmakla sayılacak kadar olan bu canlara kucak açmalarını bekliyoruz" dedi.