'Sınavda aşırı beklenti stresi arttırır'

Elazığ'da özel bir eğitim kurumunda çalışan uzman eğitmen Hakan Kuzu, üniversiteye yerleşme sınav döneminin yaklaştığını hatırlatarak, 'Sınav stresi kaynaklarından birisi de çocuk üzerindeki aşırı beklentidir. Sınavda aşırı beklenti stresi arttırır.' dedi.

'Sınavda aşırı beklenti stresi arttırır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kuzu, eğitimin üç ayağı olduğunu belirterek, bu üç ayağın, aile, eğitim kurumu, çocuğun kendi rehberliği, çevresi ve arkadaşları olduğunu söyledi.

Sınavlara bir ay kaldığını ve zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Kuzu, "En önemli görev burada ailelere düşüyor. Çocuğa aşırı güven veren, 'sen yaparsın, sen edersin' diyerek çocukta gereksiz bir beklentiye sebep oluyorlar. Ve çocuk etrafındaki insanların kendi üzerindeki beklentilerini yüksek gördüğü için başarısızlık korkusuna kapılıyor. Stresin birinci kaynağı bu" ifadelerini kullandı.

Kuzu, burada aile olarak öğrenciye verilmesi gereken en önemli şeyin, sınavın değil çocuğun önemsenmesi olduğunu belirtti.

"AŞIRI BEKLENTİ STRESİ ARTTIRIR"

Stres ve baskı altındayken beynin bir kısmının kullanılmadığını ifade eden Kuzu, "Biz bu çocukları bu şekilde sınava sokarsak çocuklar beyninin bir kısmını kullanmayacaklar. Sınav stresi kaynaklarından birisi de çocuk üzerindeki aşırı beklentidir. Sınavda aşırı beklenti stresi arttırır." dedi.