Taşerona özel statünün firmaları mağdur edeceği iddiası

Diyarbakır Temizlik ve Sosyal Hizmetler İşverenleri Derneği (TESDER) Başkanı Mehmet Veysi Araç, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilere özel statü verilmesinin firmaları mağdur edeceğini savundu.

Taşerona özel statünün firmaları mağdur edeceği iddiası
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diyarbakır Temizlik ve Sosyal Hizmetler İşverenleri Derneği (TESDER) Başkanı Mehmet Veysi Araç, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilere özel statü verilmesinin firmaları mağdur edeceğini savundu.

Geçtiğimiz günlerde hükümet tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında sayıları 720 bini bulan taşeron işçilerle ilgili üzerinde çalışılan düzenleme ile özel statü verileceğinin açıklanmasının yankıları devam ediyor. Konuya ilişkin basın açıklaması düzenleyen TESDER Başkanı Mehmet Veysi Araç ve Genel Sekreter Sulhaddin Kaya, taşeron işçilerinin özel sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesiyle firmalarda mağduriyetler yaşanacağını savundu. Söz konusu düzenlemenin hayata geçmesiyle bu alanda hizmet veren 40 bin şirketin kapısına kilit vuracağını belirten Araç, “Bunun gerçekleşmesi durumunda ülke genelinde bu alanda hizmet veren yaklaşık 40 bin şirketin kapısına kilit vurulacağından bu da bu alanda hizmet veren şirketler ve bu şirketlerin antlaşma yaptıkları tedarikçiler, kredi borçlandıkları bankalar veya iktisadi kuruluşlarca sağlanılan krediler sonucu yapılan yatırımlar, bu şirketlerin bürolarında istihdam edilen 150 bine yakın uzman elemanlar ile mahkemelerde devam eden hukuki davalar veya getirilecek statü sonucunda istihdam edilemeyecek işçiler ve de milyarlar tutarında makine parkları, değerleri ileride telafisi mümkün olmayan zarar ve hukuki problemlerle karşı karşıya kalacaktır. Bundan dolayı getirilmesi gündemde olan bu statünün ne şekilde düzenleneceği konusunda bazı hususların da titizlikle göz önüne alınması kaçınılmazdır. Bu amaçla konu hakkındaki taleplerimizin başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan, hükümet ve TOBB nezdinde ele alınacağına ve bir çırpıda bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin üzerlerinin çizilmeyeceğine inancımız sonsuzdur” dedi.

“Konuya çözüm getirileceğine inanıyoruz”

Cevaplanması gereken sorular olduğunu, konunun çok karmaşık olduğunu ve taraflarca bilimsel olarak ele alınması gerektiğinin elzem olduğunu kaydeden Araç, “Aksi halde on binlerce şirketin iflasına sebebiyet vereceğinden bu şirketlerin bürolarında istihdam edilip, kendi alanında uzmanlaşmış yüz binlerce personelin işsiz kalmasına sebebiyet vereceği gibi şirketlerce bankalar ve iktisadi kuruluşlardan sağlanılan milyar dolar tutarındaki kredilerin geriye dönüşü olmayacaktır. Bu vesile ile hiçbir tarafın mağduriyetine sebep vermeden konuya çözüm getirileceğine inanıyoruz” diye konuştu.