Ters laleler doğaseverleri büyülüyor

Türkiye'de nadir bölgelerde yetişen ters laleler, Kahramanmaraş'ta da çiçek açtı. Ters lalelerin olağanüstü görüntüleri doğaseverleri hayran bırakıyor. Doğa fotoğrafçısı Arif Avize, Kahramanmaraş dağlarında 6-7 çeşidi bulunan ters lalelerin görüntülenerek korunmasına ve gelecek kuşaklara tanıtılmasına çalışıyor.

Ters laleler doğaseverleri büyülüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de nadir bölgelerde yetişen ters laleler, Kahramanmaraş’ta da çiçek açtı. Ters lalelerin olağanüstü görüntüleri doğaseverleri hayran bırakıyor. Doğa fotoğrafçısı Arif Avize, Kahramanmaraş dağlarında 6-7 çeşidi bulunan ters lalelerin görüntülenerek korunmasına ve gelecek kuşaklara tanıtılmasına çalışıyor.

Kahramanmaraş’ın Afşin ile Onikişubat ilçesine bağlı Başkonuş bölgesinde çiçek açan ‘ağlayan gelin’ olarak bilinen ters laleler, ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kahramanmaraş’ta 6-7 çeşidinin yer aldığı ters lalelerin bölgede popülasyonunun zengin olduğunu kaydeden doğa fotoğrafçısı Arif Avize, ters lalelerin gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Kahramanmaraş’ın doğal bitki çeşitleri bakımından dünyanın istisna kentlerinden biri olduğuna dikkat çeken Arif Avize, "Kahramanmaraş’ın kırsal hayatını, dağ hayatını, doğal hayatını yerinde gözlemleyen ve bunlara hayranlık duyan insanlarız. Zaman zaman bunları fotoğraflamak bizlere çok büyük bir keyif veriyor. Bölgemiz lale popülasyonu tarafından oldukça zengindir. Ağlayan gelin diye tanınan ters lale bu bölgede fotoğrafçılık açısından bizlere çok geniş imkanlar sunuyor. Biz bunları büyük bir zevkle kullanıyoruz. Bölge aslında lalenin anavatanı edasındadır. Bölgede 6-7 tür ters lale mevcut" dedi.

Bölgeye 5-6 yıl önce gittiğinde lalenin her türlüsünü gördüğünü belirten Avize, "Ancak bir tür eksikti. O da ters lale idi. Kahramanmaraş’ın Binboğa Dağları’nda mevcut. Bu bölgede yetişmesi uygun olur diye düşündüm. Çünkü iklimi gayet müsaitti. Bu bölgede neden yok diye sordum kendime. Gittim Kahramanmaraş Binboğa Dağları’ndan soğanlarını getirdim. Başkonuş bölgesinde doğal alanlara ekimini yaptım. Gayet güzel de oldu, uyum da sağladılar. Yaklaşık 3-4 yıldır çiçek açıyorlar. Diyebilirim ki, Binboğa Dağları’ndakilerden daha iştahlılar. Daha güzel büyüyorlar. Temennim o bölgede lale türlerinin, özellikle ağlayan gelinin bölgede çoğalması, sürdürebilirliğinin sağlanmasıdır. Zaten nesli tehdit altındadır bu türün. Soğan kaçakçılığı var. Çiçek kaçakçılığı var. İnşallah bu çiçeği gelecek nesillere taşıma adına sürdürebilirliğini sağlayabilirsek ne mutlu bizlere. Gelecek kuşaklarda bu laleyi orada doğal ortamında kaybolmadan, yok olmadan görebilme imkanına kavuşurlar" diye konuştu.