Tunceli'de 'Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi' paneli

Tunceli'de Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi panelinde konuştu.

Tunceli'de 'Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi' paneli
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tunceli’de Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, “Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi” panelinde konuştu.

Tunceli’de belediye, Birlik Vakfı ve Eğitim Bir Sen Şubesi tarafından “Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi” konulu panel düzenlendi. Panele Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan ve Küresel Sorunlar Platformu Genel Koordinatörü İdris Kardaş ve kentteki sivil toplum kuruşları ile davetliler katıldı.

Kuvvetler ayrılığının demokrasinin en temel özelliği olduğunu belirten Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, "Şu anki sistemimizde kuvvetler ayrılığı asla söz konusu değildir. Kimse kimseyi kandırmasın bunu hepimiz biliyoruz. Kuvvetler birliği ile yasama ve yürütme iç içe geçmiştir. Yürütmenin baskısı altında bir meclisten söz ediyoruz. Ama teklif edilen sistemde inşallah sizin oylarınızla geçerse yasama faaliyetini gerçek anlamda yapan meclis olacak. Yürütmeyi cumhurbaşkanı, bakanlar, yardımcıları yürütecek hem de sorumlu olacak. Askeri yargıyı kapatıyoruz biliyorsunuz. Yargı birliğini getirdik. Bu çok ileri bir adımdır. Evrensel hukukun gereğini yapıyoruz. Yargı bağımsızdı sadece şimdi tarafsızlık ilkesi getiriyoruz. Hem bağımsız hem tarafsız hem de tek bir yargı sistemi getirdik. İleri derece bir iş yapıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum ise, "Önerilen sistemde azınlık, koalisyon hükümetlerinin ortaya çıkarmış olduğu deyim yerindeyse sorumlulukların buharlaştığı, kimin sorumlu olduğu belli olmayan, üretilebilir olmayan yönetim pratiklerinden, hükümetlerden kurtulmamızı temin edecek. Yeni yönetimde istikrarı Pazar günü seçim sandığı başına gittiğimiz zaman bir sandıkta cumhurbaşkanı seçmek suretiyle istikrar problemi taşımadan kendi siyasal, ideolojik eğilimimizi saf bir şekilde yansıtma imkanına sahip olacağız” diye konuştu.

Yeni anayasa değişikliğinde seçilme yaşının düşürülmesine ilişkin görüşlerini dile getiren Uçum, “1982 Anayasası’nda 80 darbesinin de ruhunu yansıtır şekilde şöyle bir düzenleme var. Seçilme yetkinliği noktasında kısıtlamalar belirlenmiş. Diyor ki ideolojik ve anarşik eylemlere katılmış olanlar adaylık yeterliliğine sahip değildir. Bunu hep gençlere söylüyorum. İdeolojik ve anarşik eylemlerin potansiyel suçlusu kim, gençliğin bizatihi kendisi. O açıdan tekrar gençlerle sistem arasında güvenlik inşa edilmesi, milletle devlet arasında güven inşası olduğu üzere özellikle gençlik ve sistem arasında devlet arasında güven inşası açısından reform niteliğindedir” şeklinde konuştu.

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan ve Küresel Sorunlar Platformu Genel Koordinatörü İdris Kardaş’ın da konuya ilişkin görüşlerini dile getirdiği panel, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.