Türk Devlet geleneğinin vazgeçilmez parçası 'töre'

Güneş Vakfı'nın düzenlemiş olduğu Geleneksel Cuma Konferanslarının bu haftaki konuğu Töre ve Hukuk Devleti konulu konuşması ile Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, Türk İslam Düşünce Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Muhammet Hanifi Macit oldu.

Türk Devlet geleneğinin vazgeçilmez parçası 'töre'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Güneş Vakfı’nın düzenlemiş olduğu Geleneksel Cuma Konferanslarının bu haftaki konuğu "Töre ve Hukuk Devleti" konulu konuşması ile Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, Türk İslam Düşünce Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Muhammet Hanifi Macit oldu.

Güneş Vakfı’nın düzenlemiş olduğu Geleneksel Cuma Konferanslarının bu haftaki konuğu "Töre ve Hukuk Devleti" konulu konuşması ile Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, Türk İslam Düşünce Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Sayın Prof. Dr. Muhammet Hanifi Macit oldu.

Macit, “Töre kavramı Türk kültür coğrafyalarında çok eskiye dayanır. Töre hukukun kavramsal ilkeleri etrafında tarihsel süreç içinde şekillenerek Türk toplumlarına şekil vermiştir. Günümüz medyasında töre katliamı, töre cinayetleri gibi yanlış isimlendirmelerle gündemde olmasına rağmen Kutadgu Bilig’de kendisine yer bulan, Türk devlet felsefesinin oluşmasında çok önemli bir yere sahiptir. Adalet, hukukun üstünlüğü ve kanun önünde eşitlik prensibine dayanan töre, Türk devlet geleneğinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Töre kavramı toplumsal müspet manada okunması ve anlanması için tarihsel süreci iyi değerlendirmek gerekir. Her devletin kendi hukuki ve kanunsal çerçevelerini oluşturduğuna şahit oluyorken bizim kendi kültür geleneklerimizin töre ve adalet kavramları çerçevesinde geliştiğine şahit oluyoruz. Zengin bir kültüre ve tarihsel geçmişe sahip olan Türk milleti, özünde bulundurduğu adalet ve eşitlik duygusunu her zaman yaşatmış ve yaşatmaya devam etmektedir” dedi

Konferansın ardından, Güneş Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Aslan, Prof. Dr. Muhammet Hanifi Macit’e konuşmalarından dolayı teşekkür ederek, katılım belgelerini takdim etti.