'Verilen cezalarda caydırıcılık öngörülmeli'

Avukat İrfan Sönmez, bayıltıldıktan sonra varile koyularak yakılan ve üzerine beton dökülen Pınar Gültekin'in katiline verilen cezayı Son Dakika 23'e değerlendirdi.

'Verilen cezalarda caydırıcılık öngörülmeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İki yıl önce Muğla’nın Menteşe ilçesi Karabağlar Yaylasında Cemal Metin Avcı ile tartıştıktan sonra bayılan ve ardından canlı canlı varile konularak üzerine benzin dökülerek yakılan ve üzerine beton dökülen Pınar Gültekin'in davasında karar açıklandı.

Gültekin'i canice katleden Cemal Metin Avcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, haksız tahrik indirimiyle 23 yıla indirildi. Cezada indirim yapılması birçok tepkiyle karşılandı.

Avukat İrfan Sönmez davada verilen kararı ''Kadın cinayetleri çirkin, ağır ve çok yıkıcı bir durum. Cinayetlerde caydırıcılık için iyi hal indirimi yapılmamalıdır. Kadın cinayetlerini böyle engelleyemeyiz. Öncelikle bu durumun kültürel sebeplerini aydınlatmamız lazım. Mahkemelerin ise verdikleri kararlarda, cezalarda caydırıcılığa dikkat etmesi lazım.'' diyerek değerlendirdi.

Avukat Sönmez, Cemal Metin Avcı'nın mahkemede Türk Ceza Kanunu'nun 29. Maddesinden yararlanarak cezada indirime gidilmesi durumuna eğer olay anında tahrik, saldırı ya da zor durum yoksa indirimin kullanılmasının yanlış olduğunu belirtti.

''ERKEK, KADINI NAMUSU GİBİ GÖRÜYOR''

''Kadın cinayetlerini önlemek için öncelikle kültürel tedbir almalıyız.'' diyen Sönmez cinayetlerde bir diğer sebebin de boşanma ya da ayrılık sonrası erkeğin kadını namusu gibi idrak etmesi olduğuna dikkat çekti.

Boşanma ve ayrılık durumunda kadın ve erkeğin resmi boyutta artık hiçbir bağının kalmadığını, bu durumun erkek tarafından zor olsa da kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Nafakanın erkek için boşanma sonrası cinayete sürükleyen ve kışkırtıcı bir durum olduğunu söyleyen Avukat İrfan Sönmez ''Nafaka için daha dikkatli bir sistem kurmamız lazım. Çünkü ortalama bir ailenin boşanmasını düşünelim. Ne verilen nafaka ile kadın geçimini sağlayabilir, ne de geri kalan para ile erkek geçimini sağlayabilir. Bu konuda öncelikle detaylı ve ülke genelini kapsayan bir araştırma yapmalı ardından yasal tedbirler almalıyız.'' ifadelerini kullandı.