Coşkun Bulut

Çocuklarla empati nasıl kurulur?

Coşkun Bulut

Merhaba sevgili okurlarım, bugün sizlerle çocuk duygularına tercüman olmanın yollarını anlatacağım. İnsanların duygularını anlamanın zor olduğunu biliriz. Çocukların duygularını anlamak hele ki hislerine cevap vermek ondan kat kat daha zordur.

EMPATİ KURUN!

Empati, halk arasında yaygın bilinen tanımıyla kendini karşı taraftaki insanın yerine koyarak onun duygularını anlamaya çalışmaktır. Elbette bu tanım çocuklar için de geçerlidir. Çocuklarımızı anlayabilmemiz için kendimizi onların yerine koyarak ihtiyaçlarını karşılamaya, sorunlarına çözüm yolları bulmaya çalışmalıyız. Burada yapılması gereken çocuklarımız gibi düşünmektir. Onlar gibi düşünebilmek için de onların dünyasını çok iyi bilmeliyiz. Bunun için önce genel anlamda çocukların dünyasını sonra da çocuğumuzun dünyasını anlamamız gerekir. Çocukların dünyasına girebilmek adına çocuk gelişimiyle ilgili kitaplar okumalıyız, uzman tavsiyelerine uymalıyız, iyi bir gözlemci olmalıyız. Kendi çocuğumuzu tanımak için ise saydıklarımızın yanında çocuğumuzla daha çok vakit geçirmeliyiz, iyi bir dinleyici olmalıyız, onların ihtiyaçlarını yakından bildiğimizden isteklerine duyarlı olmalıyız.

KENDİ ÇOCUKLUĞUNUZU İRDELEYİN!

Gelelim en önemli mevzuya! Kendinizi çocuğunuzun ya da başka insanların yerine koymak elbette insanların duygularını hissetmek noktasında oldukça etkilidir; fakat ondan daha etkili olan bir gerçek vardır ki o da çocuğunuzun hislerini yaşamaktır. Bunu yapabilmenin yolu çocuğunuzun yaşadığı bir olumsuzluk durumunda o olumsuzluğa çocukluğunuzla cevap verin. “Ben çocukken böyle bir durumla karşılaştığımda ne yaptım?” işte bu soruya vereceğiniz cevap çocuğunuzla gerçek anlamda empati kurmanızı sağlayacaktır. Çocuğunuzu çok iyi anlayarak zaten kendi parçanız olan yani iyi bir derecede tanıdığınız çocuğunuzun olumsuzluğunu giderecek adımları bir bir atacaksınızdır. Diyelim ki çocukluğunuzda çocuğunuzun yaşadığı olumsuzluğu yaşamadınız o zaman yapmanız gereken ise kıyaslama yapmak olacaktır. “Ben çocukken böyle bir olay yaşamadım; fakat buna yakın bir olay yaşadım mı?”  çocuğunuzun yaşadığı olumsuzluktan kurtulması için zamanında yaşadığınız olayın onun yaşadığı olayla yakınlık derecesini ölçmeli ve bu kıyasla yola çıkarak çözüm yolları üretmelisiniz. Eğer yakın bir olay da yaşamamışsanız bu kez biraz daha durumu genişleterek çocukluğunuzdaki arkadaşlarınızın yaşadıklarını göz önüne getirebilirsiniz. Yani çocuk gözüyle olaylara yaklaşmayı öğrenmemiz gerekir. Unutmayalım ki bir çocuğu en iyi başka bir çocuk anlar.

Çocukluk yıllarında yaşanan olumsuzluklar yetişkinlerinkine göre daha yıkıcı etkilere sebep olduğundan kesinlikle çocuklarımızın yaşadıkları olaylar göz ardı edilmemeli ve son derece hassas bir şekilde çözüme kavuşturulmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları