'Dikey yapılaşmadan dolayı sağlıklı kentsel dönüşüm oluşamadı'

Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Pirinççi, kurum olarak yürütülen çalışmalar hakkında Son Dakika 23'e açıklamalarda bulundu.

'Dikey yapılaşmadan dolayı sağlıklı kentsel dönüşüm oluşamadı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre Şehircilik İl Müdürü Mustafa Pirinççi, Son Dakika 23 editörlerinden Emirhan Bak'a yaptığı birbirinden önemli açıklamalar şöyle:

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız 2020 yılına girmeden önce araçların egzoz emisyon ölçümlerini ilgilendiren önemli bir açıklama yapmıştı. Artık trafikte seyir halinde bile ölçüm yapılabileceğinden bahsedilmişti bahsetmiş olduğumuz bu konun adı EGEDES, Elazığ EGEDES projesine hazır mı?

Bahsedilen proje aslında yeni bir oluşum değil daha önceden hazırlığı yapılan ve alt yapılar oluşturulan bir proje fakat geçmiş dönemde bazı hukuki itirazlar sonucunda bekletilmişti ve süreç bu günlere uzamış oldu sorumuzun özüne dönecek olursak; evet Elazığ EGEDES projesine alt yapı olarak tam anlamıyla hazır durumda. Geçmiş dönemde bakanlığımız tarafından bize bir araç gönderilmişti aracımız hazır teknolojik donanımı ile radar sistemine benzer olarak emisyon ölçümü yaptığını ifade edebilirim aynı zamanda bu ölçüm sonuçlarımızı doğrudan bakanlık sistemine göndere bilecek bir alt yapıya sahip. Bakanlığımız bizlere ölçümlere başlama talimatı verdiği an sahada olacağız.

Zaman zaman yapmış olduğunuz toplantılara baktığımızda yapı denetim firmalarına rastlıyoruz. Buradan hareket edecek olursak yapı denetim firmaları müdürlüğünüz için önemli bir noktada peki yapı denetim firmalarına verilen bu önemin sebeplerinden bahsedebilir misiniz?

Daha önceden yapı denetim firmalarıyla ilgili şöyle bir durum vardı; firmalar çalışmak istediği kişiler ili çalışıyordu ve bu durumdan kaynaklı olarak sektörde fiyat kırmaları meydana geliyordu. Bu durum üzerine Elazığ’da ki firmalarımızla bir araya gelerek süreci değerlendirdik ve konuştuk.

Bu konu üzerinde biraz daha detaya ine bilir miyiz?

Tabi ki. Biraz önce bahsetmiş olduğum olumsuz şartlar altında zaman zaman denetim zorluğu yaşıyorduk ve yapılan görüşmeler sonucunda sağ olsunlar firmalarımız duyarlı bir davranış göstererek bugün yürütmüş olduğumuz; firmalara sırasıyla iş verme modeline geçiş yapmış olduk.

Bu sürece de gelmek zor taşları yerine oturtana kadar kimi yerleri kapatmak zorunda kaldık kimi yerlere ise cezalar kesmek zorunda kaldık umarım zaman içerisinde sektör olarak daha iyi noktalara getireceğiz.

Bazı yapı denetim firmalarını kapattık dediniz. Demek ki denetim sahasında da etkilisiniz. Biraz da isterseniz denetim sahalarınızın kapsamından bahsedelim.

Çalışma arkadaşlarımız sağ olsunlar büyük özveriyle sahaya inerek çeşitli inşaat alanlarımızı denetliyor, gözlemliyor tabi zaman zaman vatandaşlarımız da bizlere görmüş olduğu aksaklıkları bildiriyorlar bizde bunu hemen değerlendirmeye alıyoruz ve gerekli uygulamaları yapıyoruz.

Sonuçlara göre ilgili firmayı uyarıyoruz, ilgili belediyeye bilgi veriyoruz, eksikliklerle ilgili tutanaklar tutup yasal süreci başlatıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde ne yazık ki ciddi hissedilen bir deprem ile karşılaştık. Depremin merkezinin Sivrice olduğunu okumuştuk, Sivrice’ye gidebilme şansınız oldu mu orada ki evlerde son durum nedir bilgi alabilir miyiz?

Personellerimiz Sayın Valimizin talimatıyla şuan saha incelemesinde çalışıyor. Bu konuda tabi süreci bizim üstlenebilmemiz için öncelikle gerekli kurumların deprem hasar tespitini gerçekleştirmesi gerekiyor. Öncelikle AFAD ekiplerinin evinin zarar gördüğünü bildiren kişilerin evlerini incelemesi ve bazı tespitlerde bulunması gerekiyor daha sonra ki süreçlerde biz devreye giriyoruz. Şuanda üç dört köyümüz dışında bizler de incelemeler de bulunduk hava şartlarından dolayı ne yazık ki yollarımız kapalı.

Tespitler noktasında sizi zorlayan anlar oluyor mu?

Öncelikle detaylı tespitler yapa bilmemiz için köy sakinlerinin evlerinde bulunması gerekiyor kış mevsimine girdiğimiz için çoğu vatandaşımız şehir hayatına dönüyor bu yüzden kimi zaman gittiğimiz yerler de ev sakinlerinin konutlarında olmama problemi ile karşılaşıyoruz. Böyle bir durumda da sağlıklı tespitler yapmamız biraz zaman alıyor ayrıca ifade etmeliyim ki bu tarz durumlar da hasar gören evler yüzde onun altında kalınca yasa gereği yardım alamıyorlar bu durumunda gerçekleşmemesi için bazen gittiğimiz yerlere tekrardan giderek hassas çalışmalar yürütüyoruz.

2019 yılında kentsel dönüşüm adı altında ne gibi çalışmalar yürüttünüz? 2020 yılında planladığınız yeni bölgeler hakkında bilgi alabilir miyiz?

geçmiş yıllarda kentsel dönüşüm ile ilgili bizim çevre ve şehircilik müdürlüğü olarak elazığ için master plan çalışması yaptık. ama maalesef bir önce ki belediye döneminde bu plana pek ilgi gösterilmedi. master plan doğrultusunda bizim kentsel dönüşüm alanı ilan ettiğimiz yerler oldu ayrıca belediyemizin de çalışmaları olmuştu. kentsel dönüşümle ilgili olarak biz master planda karşıyaka, sürsürü, cumhuriyet mahallesini planlarımıza dahil etmiştik ilerleyen süreçte ise bakanlığımız kararıyla sürsürü mahallesini ve cumhuriyet mahallesini belediyeye devrettik. diğer bölgelerde ise çalışmalar yürütemedik bazı yerleri de o dönem belediye riskli alan ilan etti çok sağlıklı çalışmalar olmadı.

Şuan ki belediye yönetimimiz ile birlikte çalışıyoruz, iş birliğimizin arttığını ifade edebilirim. Çevre ve şehircilik bakanımız Elazığ’a ziyarete geldiğinde sayın belediye başkanımızda kentsel dönüşüm konusunda karşıyaka ile ilgili projelerinden bahsetti.

Geçmiş yıllarda yapılan bir master plan çalışmasından bahsettiniz biraz detayları öğrene bilir miyiz?

Elazığ’da genel olarak yapılan yapılar dikey imar planlamasına göre yapılıyor. Bu tarz yapılardan dolayı sağlıklı kentsel dönüşüm oluşamadı sokak, cadde darlığı ve alt yapı sorunları ortaya çıkmaya başladı. Fakat kentsel dönüşümün yatay mimarı üzerine olması gerekiyor keza bakanlığımızda planlamalarını şuanda bu yönde yapıyor.

Rakamsal olarak Elazığ’ da ki kentsel dönüşüm projelerinin detaylarını öğrene bilir miyiz?

Elazığ’da şuana kadar yaklaşık bin 550 yapı da kentsel dönüşüm ile dönüşümü oldu. Buda 7500 civarında konut demek oluyor. 30 milyon civarında kira yardımın da bulunduk. Şuan kira yardımı aylık ortalama 550bin 600bin’e kadar çıktı. Konut başı 18 ay yardım yapılıyor ve bu yardım rakamı 2019 yılında 905 Türk Lirasıydı, 2020 rakamları henüz belirlenmedi fakat enflasyonun artmasından dolayı 1000 Türk Lirasının üstüne çıkacağını düşünüyoruz.

2020 yılı içerisinde yeni bir master plan yapma durumunuz var mı?

Seçim sonrasında bu planlama ile ilgili bazı çalışmalar oldu özellikle belediyelere verildi bu çalışmalar. Bunlarla ilgili bir talep oluşturuldu, herhangi bir sorun olmazsa biz ve belediyelerimiz yeni bir çalışma yapabiliriz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın vizyon olarak benimsemiş olduğu akıllı şehircilik anlayışı hakim. Tabi teknolojik gelişmeler ile Türkiye’de bazı şehirlerimizde bunun örneklerini görüyoruz sizce Elazığ bu konuda nasıl bir konumda?

Bakanlığımız hem yatay mimarı hem de akıllı şehirler yapmak istiyor. Daha az enerji tüketilmesi amaçlıyor bu konularla ilişkili olarak şuanda gündemimizde yapı kimlik belgesi ile binaların nasıl daha az enerji tükete bileceğini inceliyoruz. Elazığ büyüyen ve gelişen bir şehir konumunda akıllı şehirleşme konusu üzerinde ciddi olarak durmamız gerekiyor. 

Müdürlüğünüzün internet sitesinde Elazığ hava kalitesi adında kategori bulunuyor ve bu kategori içerisinde Elazığ’ın hava kalitesinin gayet iyi olduğunu görüyoruz, ölçümleri nasıl yapıyorsunuz?

Karayolları bahçemizde ve çimento fabrikasına yakın bir konumda cihazlarımız var ve günlük olarak bu cihazlarımız sayesinde sisteme verileri yükleye biliyoruz. 2017 yılında hava kalitemizin değerlerinde kötü yönde bir yükseliş olmuştu bunun sebebi ise cihazlarımızın o dönem yeni yapılan valilik binamıza yakın olan konumundan dolayı bina çalışmaları esnasında etkilenmesiydi bu süreci fark ettikten sonra cihazlarımızın konumlarını bu yönde değiştirdik. 2010 yılından bu yana Elazığ’ın hava kalitesinin çok daha iyiye gittiğini rakamsal olarak görebiliyoruz. Tabi şehrimize doğal gazın gelmesi de büyük bir katkı sunuyor.

Sıfır atık konusuna da değinmek istiyorum, nedir sıfır atık? Elazığ da sıfır atık projesi kapmasında müdürlüğünüz neler yapıyor?

Sıfır atığı başlangıçta ayrıştırma olarak tarif edebiliriz. Atıklarımız plastik, metal, kağıt, cam, tıbbi atık, pil vb. çeşitli kategorilere ayrılıyor. Bu atıklarımız için öncelikle ilk adımı atmak adına her atık türüne göre toplamaya yarayan konteynerlerimiz mevcut daha sonrasında ise tesislerde ayrıştırma başlıyor ve bu süreç sonunda enerji ürerimi elde ediyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı olmalarını ve asla bitkisel yağlarını lavaboya dökmemeleri konusunda uyarıyoruz bir litre bitkisel yağın lavaboya dökülmesi tüm Elazığ’ın bir günlük suyunu tam anlamıyla kirletmeye eş değer durumda. Vatandaşlarımız kullanılmış bitkisel yağlarını biriktirip bizlere, belediyemize getirebilirler bizlerin bu konularla ilgili sıfır atık depolama alanlarımız mevcut keza piller içinde aynı durum söz konusu.

Poşet kullanımı geçtiğimiz günlerde asparagas bir haberle yeniden gündeme geldi bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Evet, poşet ücretlerine herhangi bir zam durumu şu an için söz konusu değil ayrıca poşetlerin ücretli verilmesinin arka planında çevreci bir anlayışın olduğuna dikkat çekmek isterim, doğaya atılan poşetlerin ciddi zararı söz konusu çeşitli uygulamalar ile poşet kullanımı düşürmeyi 80lerde olduğu gibi alış verişlerimizde bez torbalar kullanmayı amaçlıyoruz bunu doğamız için yapmaya çalışıyoruz.

Bu konuda pazar esnafımız pek duyarlı değil kısa süre de pazarlarımızda yerinde denetimler yapacağımızı da bu konu başlığında eklemiş olayım.

Son söz hakkını da her röportajımda yapmış olduğum gibi size bırakmak isterim, sizin Son Dakika 23 aracılığı ile iletmek istediğiniz özel bir mesaj var mı?

Maden ilçemizle ilgili kısa süre önce çeşitli olumsuzluklar olmuştu. Bu olumsuzluklar üzerine AFAD Madenli vatandaşlarımızın yararlana bileceği konut yapımı başvuruları başlattı fakat ne yazık ki AFAD başvuruları mutlu edecek bir seviyede değil. Bizler müdürlüğümüz olarak ay sonuna kadar 36 aya kadar kira destekli konutlar yapılması konusunda Madenli hemşerilerimizden başvurular alacağız ve talebin yüksek olmasını bekliyoruz.