'Dost ahbap ilişkisi üzerine sendikacılık yapılmaz'

Gazi ve Şehit Yakınları ile Vatansever Kamu Görevlileri Sendikası Başkanı Tayyip Dalgın'dan çarpıcı açıklamalar…

'Dost ahbap ilişkisi üzerine sendikacılık yapılmaz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gazi ve Şehit Yakınları ile Vatansever Kamu Görevlileri Sendikası Başkanı Tayyip Dalgın, gelecekte sendikacılık hakkındaki düşüncelerini Son Dakika 23’e anlattı.

Sendikacılığın gidişatı ve topluma katkıları hakkında Emirhan Bak’a açıklamalarda bulunan Başkan Dalgın, Gazi ve Şehit Yakınları ile Vatansever Kamu Görevlileri Sendikası hakkında bilgi verip planlanan projeleri anlattı.

ŞEHİT, GAZİ VATANSEVER SENDİKASI ELAZIĞ’DA NE ZAMAN FAALİYET GÖSTERMEYE BAŞLADI?

Sendikamız Türkiye genelinde büro koluyla başlayıp 2017 yılından itibaren Türkiye genelinde faaliyet göstermektedir.  8 tane sendikamızı kurup konfederasyonlaşarak Şehit Gazi Sen Konfederasyonu ismini alan bir sendikayız. Elazığ’da da faaliyet göstermekteyiz. Sekiz kolda devam ediyoruz. Çalışmalarımıza bütün kurumlarda atamalarımızı yaptık. Hemen hemen her birimde de temsilcilerimiz var. 81 il 920 ilçe 860 kurumda kolektif şekilde çalışıyoruz. Bütün temsilcilerimiz mevcut. Ben de aynı zamanda eğitim sendikasının eğitim kolunun genel başkanlığını yürütüyorum. Aynı zamanda hem il başkanlığı hem de eğitim sendikasının genel başkanıyım.

HİZMET VERMEYE BAŞLADIKTAN SONRA NELER YAPTINIZ?

Elazığ’daki faaliyetlerimiz kurum ziyaretleriyle devam ediyor. Toplantılarımız var, zaman zaman üye ziyaretlerimiz var. Kendimizi anlatıyoruz, sendikamızı anlatıyoruz, geleceğin sendikacılığını anlatıyoruz. İnsanlara nasıl hizmet edebiliriz, onun çalışmalarını yürütüyoruz. Sendikamızın 15 Temmuz Demokrasi Şehidi Ömer Halisdemir’in ismini taşıdığı İsmet Paşa İlkokulunda bir kütüphane bir de şehitler koridorunu gerçekleştirmiştik. Bu proje Türkiye’nin birincisi olmuştur. Arkasından bu sene yine 15 Temmuz gecesine ait olan 81 il 81 kare adlı bir fotoğraf sergisini gerçekleştirdik. Tabi bununla birlikte kurum ziyaretlerimizi de yaparken, ziyarette bulunurken bazı sorun sıkıntılarla da karşılaşıyoruz.

NASIL SIKINTILAR?

Kurumdaki bazı idarecilerin şehit ailelerine karşı bir farklı tutumları var. Biz zaman zaman kendimizi anlatıyoruz. İzah ediyoruz. Kurum müdürlerine yine kurum müdürlerine eksiğimiz varsa birlikte tamamlayalım diyoruz. Sonuçta şehit, gazi yakınları kanunen atanmış. Çoğu ilkokul, ortaokul mezunu 45 - 50 yaşındaki arkadaşlarımız bunların eksiği varsa birlikte biz çalışalım, eksiklerini giderelim. Bilgisayar sertifikaları yoksa onları bir kursa tabi tutalım gönderelim ve yapıyoruz. Bunu Sayın Halk Eğitim Müdürü Kazım Beyle ortaklaşa bir proje hazırladık. Sağolsun bize destek oldu. 50 - 60 tane arkadaşımızı gönderdik. İki ay kadar kurs gördüler. Kurum müdürleri de ihtiyaç olduğu yerde değerlendiriyorlar. Bazı kurum müdürleri de buna tam zıt ve karşı ama birçok kurum müdürü konuya hassas ve duyarlı yaklaşıyorlar. Bu ayın sonunda bu konularla alakalı sayın cumhurbaşkanımızla bir görüşme talebinde bulunduk. Geniş kapsamlı bir raporla sayın cumhurbaşkanınıza gideceğiz.

SENDİKANIZIN MİSYON VE VİZYONUNDAN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?

Bizim vizyonumuz sadece şehit gazi yakınlarını temsil etmiyor. Kamuda çalışan bütün devlet memurlarının temsili noktasında büyük bir gayreti çabası vardır. Türkiye’de kamuda çalışan 1984'ten 2019’a kadar 657’ye tabi olan 6 bin 315 tane şehit gazi yakını istihdam edilmekteydi. 2004 sonrası sayın cumhurbaşkanımız yasayı geliştirmek suretiyle ek maddelerle güçlendirerek bu sayıyı 52 bine çıkardı.  Buradan sayın cumhurbaşkanımıza bunun için çok teşekkür ediyoruz.  Ancak sendikal faaliyetler çerçevesinde tabi ki yeniyiz. Ama Türkiye’nin sendikacılık tarihinde de bir ilke imza attık. O da iki yıl içerisinde 8 tane sendikayı kurup hemen akabinde konfederasyonlaşan tek sendikayız. Elbette eksiğimiz kurumlarda vardır. Şehit gazi yakınları olarak biz bunları tamamlayacağız.

GEÇMİŞ DÖNEMLERDE SENDİKANIN İSMİ KULLANILARAK YAŞANAN OLUMSUZLUKLAR HAKKINDA DEĞERLENDİRME ALABİLİR MİYİZ?

Şehit Gazi Sendikası denildiğinde çok hassas ve çok da dikkat edilmesi gereken bir husus. Konfederasyon genel başkanımız hariç hiçbir temsilcimiz maaşla çalışmıyor. Bunun altını özellikle çizmek isterim. Gönüllülük esastır. Bütün hizmetlerimiz, çabalarımız, gayretlerimizde gönüllülük esastır. Bugün bizim sendikamıza gönül verip gelmek isteyen binlerce insan var. Elazığ’da yetkili sendikaların korkusundan kimse gelemiyor.  Sayın cumhurbaşkanımızın kurduğu şehit ve gazi aileleri vakfı sayesinde 2020 de bütün illerdeki derneklerin tümü kapanıyor. Böylece sendika ismi kullanılarak yaşanan olumsuzlukların önüne geçilebileceğini düşünüyoruz.

SENDİKA OLARAK KISA VADEDE ELAZIĞ’DA YAPMAK İSTEDİĞİNİZ PROJELER VAR MI?

Eğitim alanında bir projemiz olacak. Bunu sayın Milli Eğitim Bakanımızla 2020’nin başında istişare edeceğiz. Gelecekte eğitimin neresindeyiz bununla ilgili bir çalıştayımız olacak.

SENDİKANIZIN ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİ, VARSA ÇALIŞMALARI NELERDİR?

Ben asgari ücretin en az 2600 TL ile 3000 TL arasında olması gerektiğini düşünüyorum.

NASIL BİR SENDİKACILIK HAYAL EDİYORSUNUZ?

Türkiye’de sendikacılıkta bir boşluk olduğunu düşünüyorum dost ahbap ilişkisi üzerine sendikacılık yapılmaz. Devletin parasını alarak kendi çıkarları doğrultusunda kullanmakla sendikacılık olmaz. Devletin kasasını bir kenara koyup üyenin cebinden çıkacak parayla sendikacılık yapılmalıdır.